Deşi cartea parodiază în mod evident rivalele din Franţa şi Japonia, se bazează pe o cercetare serioasă. Cu toate că unele olandeze fac mai rar depresie, la fel cum unele franţuzoaice se îngraşă uneori, olandezii, ca naţiune, se situează aproape în vârful topului celor mai fericiţi oameni din lume, alcătuit de Ruut Veenhoven, profesor de condiţii sociale pentru fericirea oamenilor, în cadrul Univerităţii Erasmus din Rotterdam. Pe o scară de la 1 la 10, unde 10 înseamnă cea mai mare satisfacţie personală, olandezii se situează la nivelul 7,5, întrecându-i pe francezi (cu 6,5) şi pe japonezi (cu 6,2). Ei se situează inclusiv deasupra americanilor (6,4), britanicilor (7,1), italienilor şi spaniolilor (fiecare obţinând nota 6,9).
O parte din această situaţie se datorează organizării sociale din Olanda, care le oferă femeilor un mai mare control asupra vieţii lor, comparativ cu femeile din Franţa sau Japonia.
”Japonia este o ţară cu o cultură foarte colectivistă, cu o libertate personală limitată atunci când vine vorba de alegerea unui loc de muncă, a unui partener, a religiei, adică a principalelor lucruri din viaţă”, a declarat Bruin în cursul unui interviu. Un grad ridicat de centralizare se pare că reduce satisfacţia personală în Franţa. ”Avem o neîncredere tot mai mare în guvernele centrale şi o nevoie tot mai mare de rate ale libertăţii personale în fiecare aspect al vieţii noastre”.
Se aşteaptă ca bărbaţii olandezi moderni să se implice în treburile gospodăreşti ”fără să li se spună sau chiar atunci când li se spune”. Femeia olandeză vrea ca bărbatul să facă treburi casnice şi să o ajute în mod egal, dar acesta trebuie să le facă la standardele ei”. Acest lucru dă naştere întrebării dacă nu cumva bărbaţii olandezi sunt cei care fac depresie. Nu atât de mult, potrivit aceleiaşi autoare, care susţine că acest comportament al celor două categorii a evoluat în acelaşi timp şi că bărbaţii preferă femeile autoritare în timp ce olandezele nu sunt înnebunite după bărbaţii macho. Cu toate acestea, autoarea simpatizează cu bărbaţii care trebuie să îşi negocieze un set de ''reguli ale junglei'' pe care nu le înţeleg niciodată şi care sunt întotdeauna stabilite de femei. /Rompres/