Numai ''Regimul Aleluia'' a fost deja urmat de 2 milioane de adepţi, dintre care mulţi se înghesuie să îşi posteze mărturiile pe site-ul Internet al iniţiatorului său, George Malkmus. Pentru a acredita legenda sa de ''vindecător'', trimis al lui Dumnezeu, Malkmus îşi istoriseşte bucuros miraculoasa poveste personală. Fost muncitor la căile ferate, devenit predicator baptist, el ar fi supravieţuit unui cancer de colon graţie unei alimentaţii ''spirituale''. Regimul lui, denumit ''Aleluia'', se numără, astăzi, printre cele mai restrictive diete biblice. Acesta, bazat exclusiv pe capitolul I, versetul 29 din Geneza - ''Iar Dumnezeu a zis: 'Iată, v-am dat toate plantele purtătoare de seminţe, aflate pe faţa întregului pământ, şi toţi pomii în care există fructe ce poartă seminţe; aceasta vă va fi hrană''' -, interzice orice produs animal (cu excepţia mierii) şi nu admite decât fructele, legumele, anumite cereale, cu condiţia ca ele să fie crude în proporţie de 85%. Căci, potrivit lui Malkmus, dacă Adam a trăit 930 de ani, fiul său, Seth, 912 ani, Enoh - fiul lui Seth - 905 ani, a fost tocmai pentru că alimentaţia lor a fost crudă. După Potop, totul s-a stricat. Omul a început să îşi prelucreze termic alimentele şi să mănânce carne. Consecinţa a fost că vârsta medie a scăzut, mai întâi, la 110 ani, după care s-a redus necontenit.
Jordan Rubin, autorul ''Regimului Creatorului'', nu aderă la această teorie. Fiind evreu mesianic, el s-a inspirat dintr-o altă parte a Vechiului Testament /Cartea Leviticului/ pentru a alcătui un program nutriţional, graţie căruia - spune el - ar fi învins boala Crohn. Deşi predică, de asemenea, fructele, legumele şi cerealele bio, regimul lui permite şi unele cărnuri şi peşte, precum şi produse lactate, care trebuie, totuşi, să rămână crude şi nepasteurizate.
În sine, aderarea la un regim bogat în vitamine şi în fibre, lipsit de produse prelucrate, de aditivi şi de grăsimi saturate nu este condamnabilă în plan nutriţional. Asociaţia Americană de Dietetică se delimitează, însă, de aceste metode. Potrivit acesteia, chiar şi cele mai populare dintre ele ''mascheză, uneori, ştiinţa în spatele ideologiei'' şi pot duce la grave carenţe pe termen lung.
Succesul tuturor acestor regimuri se bazează - în mare parte - pe efectul de grup. Creatorii lor străbat continentele pentru a propovădui Cuvântul bun împotriva kilogramelor. Ei formează ''pastori ai sănătăţii'' care să preia ştafeta de la ei şi creează grupuri de sprijin. /Rompres/