Este relativ neobişnuit pentru această conferinţă să pună în lumină terapii alternative, dar doctorii susţin că acest lucru ar trebui să se schimbe. Ei recunosc că mulţi dintre pacienţii lor iau aceste suplimente disponibile în magazinele cu produse alimentare sănătoase şi îi întreabă adesea despre ele. Aşa că, susţin aceştia, a fost nevoie de anumite studii clinice pentru a stabili dacă aceste abordări sunt folositoare sau dăunătoare.
În comparaţie cu cartilajul de rechin, în cazul seminţelor de in rezultate au fost într-o oarecare măsură mai promiţătoare, deşi nu au fost definitivate.
În acest studiu, condus de oameni de ştiinţă de la Duke University Medical Center, din Carolina de Nord, au fost incluşi 161 de bărbaţi cu cancer de prostată, care erau programaţi la o operaţie de scoatere a prostatei. După ce glandele au fost înlăturate, o lună mai târziu, au fost studiate tumorile. S-a descoperit că tumorile celor cărora li s-au administrat seminţe de in, au crescut cu 30-40% mai încet decât tumorile celor care nu au consumat seminţe de in.
Studiul asupra persoanelor cărora li s-a administrat ginseng a demonstrat că planta ar putea ajuta la combaterea oboselii, fenomen întâlnit în cazul bolnavilor de cancer. Studiul a implicat 282 de pacienţi cu diferite forme de cancer.
Aproape un sfert dintre pacienţii care au luat una sau două doze concentrate de extract-pudră de rădăcină de ginseng pe zi au declarat că starea lor de oboseala s-a îmbunătăţit ”moderat” sau chiar ”mult mai mult”. Acest lucru a contrastat cu numai o zecime dintre cei care au luat fie pilule placebo, fie o cantitate mai mică de ginseng.
Medicii susţin că este prea devreme să li se recomande să ia seminţe de in sau ginseng, chiar dacă susţin că suplimentele nutritive nu sunt dăunătoare.
Debra Barton, profesor asociat de oncologie de la Clinica Mayo şi cercetător-şef al studiului privind ginsengul, a avertizat că suplimentele de ginseng nu conţin ginsengul din Wisconsin folosit în studiu. Totodată, cantitatea şi calitatea ingredienţilor activi din suplimentele de ginseng pot varia, de asemenea.
Cercetătorii susţin că mecanismele acţiunii seminţelor de in şi ale ginsengului nu sunt bine înţelese. Barton a invocat filosofia chineză Yin şi Yang atunci când a încercat să explice efectele plantei ginseng. ”Teoria spune că ginsengul ajută organismul la moderarea lucrurilor negative care survin”, a precizat aceasta. /Rompres/