Prin ordin de ministru, Ministerul Sănătăţii a transmis spitalelor obligaţia de a achiziţiona în regim de urgenţă pentru situaţii speciale toate produsele medicale şi medicamentele necesare pentru lunile mai-iulie şi care nu sunt livrate de către acei furnizori care refuză să-şi onoreze contractele. Stocurile spitalelor şi achiziţiile în regim de urgenţă vor fi monitorizate prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală din MS.
În săptămâna 16 - 21 mai 2005, Ministerul Sănătăţii va demara negocieri cu mai mulţi operatori internaţionali de materiale sanitare (mari lanţuri de distribuţie vest europene), care şi-au exprimat dorinţa să intre pe piaţa românească.
Ministerul Sănătăţii a ţinut să precizeze că peste 70% dintre spitale nu au datorii care să justifice sistarea livrărilor, 38 de spitale totalizând peste 90% din datoriile din anii 2003-2004 şi i-a avertizat pe furnizorii de produse medicale, care au sistat livrările către spitale, că pun în pericol viaţa bolnavilor şi le cere încă o dată, să înceteze această blocadă.
Ministerul Sănătăţii consideră acţiunea furnizorilor de produse medicale motivată doar de dorinţa de a-şi încasa restanţele, dar imorală ţn condiţiile în care, de fapt, cele aproximativ 200 miliarde reprezintă doar profitul societăţilor respective şi, tocmai de aceea, întârzierea încasării acestor bani nu pune în pericol funcţionarea firmelor respective, pe când lipsa produselor medicale pune în mare pericol viaţa oameni bolnavi.
Referitor la anunţul făcut de distribuitorii de medicamente, care şi-au exprimat decizia de a sista, începând de luni 16 mai 2005, livrările de medicamente către toate spitalele şi farmaciile, Ministerul Sănătăţii consideră că această masură este pripită, neîntemeiată şi injustă, punând în pericol viaţa bolnavilor, mulţi dintre ei internaţi în spitale care nu au faţă de furnizori datorii.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a solicitat distribuitorilor de medicamente să îşi reducă marjele de profit, pentru a obţine o reducere a preţului medicamentelor cu minim 10%. Oferta distribuitorilor care au propus o reducere a preţului cu doar 4,3% este ridicolă, în condiţiile în care numai marja de risc valutar care trebuie obligatoriu eliminată este de 5%.
Practic, reducerea de minim 10% a preţului medicamentelor ar duce la o diminuare cu 400 miliarde lei a profiturilor realizate de către distribuitorii de medicamente, dar ar aduce mai multe medicamente compensate românilor. (Biroul de presă al MS)
