Nicolăescu a menţionat că urmează să informatizeze, pas cu pas, întreaga activitate din sistem.
Pentru medicina de familie şi Programul naţional de diabet a început procedura de achiziţie printr-o licitaţie naţională. Eugen Nicolăescu a precizat că se intenţionează achiziţionarea a 11.120 de bucăţi de calculatoare portabile, 11.120 imprimante cu ace, 150 de servere, aproximativ 500 de calculatoare desktop, 500 de imprimante staţionare şi echipamente de stocare a informaţiilor şi echipamentelor de comunicaţii pentru 43 de sedii.
Vor fi achiziţionate, de asemenea, softurile necesare, softul de bază, care trebuie să cuprindă sisteme de operare pentru calculatoarele portabile, calculatoarele desktop şi servere, baze de date pentru sistemul central, aplicaţia Middleware pentru integrarea ulterioară a soluţiilor altor programe naţionale de sănătate şi 11.120 de licenţe antivirus. De asemenea, vor fi achiziţionate şi 10.120 de licenţe pentru soluţii software pentru medicina de familie şi 1.000 de licenţe pentru software pentru programul naţional de diabet. Totodată, se vor cumpăra şi servicii de implementare, integrare, training al utilizatorilor, servicii de tip callcenter şi mentenanţă.În cadrul acestor achiziţii publice, ponderea licenţelor software pentru medicina de familie şi pentru Programul naţional de diabet, a fost estimată la patru milioane euro, adică 16% din valoarea totală, restul sumelor reprezentând echipamentele şi serviciile menţionate, a spus Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a precizat că această acţiune va costa 25 de milioane euro, adăugând că sistemul informatic Medical-Net, pe care unii susţin că "l-ar oferi gratis" costă de fapt 48 de milioane euro şi nu oferă echipamente, ci doar software-urile. El a mai spus că medical-net nu respectă principiile transparenţei, nediscriminării şi tratamentului egal conform reglementărilor achiziţiilor publice, pentru că sugerează nume de companii cu care MSP s-ar obliga să încheie contracte pe bani publici.
Ministrul a conchis că orice alte speculaţii pe marginea informatizării sistemului sanitar denotă că deranjează interese mari prin dorinţa de a face licitaţii corecte fără adresă, aşa cum ar vrea persoanele care acuză. El a spus că nu va ceda şi va continua să fie corect, în ciuda presiunilor din această perioadă, ''al căror scop este simplu de intuit''. /Rompres/