Pe plan mondial, astfel centre tratează afecţiuni severe precum schizofrenia, tulburările bipolare dar nu numai. Ele sunt dedicate şi altor afecţiuni, mai puţin severe, cum ar fi depresiile. În aceste centre urmează ca persoanele să primească tratament şi consiliere. Ele vor avea şi paturi, iar programele vor fi în funcţie de necesităţile pacientului - internare de zi, de dimineaţa până seara, asistenţă la două-trei zile, a subliniat Mugur Ciumăgean.
În prezent există mai multe centre înfiinţate de organizaţii nonguvernamentale, cum ar fi Fundaţia Estuar, care are opt centre comunitare în ţară şi două centre ale sistemului public - Centrul de la Spitalul de Psihiatrie Obregia şi cel de la Spitalul Titan - Gorgos. În ţară mai există centre organizate pe structura fostelor laboratoare de sănătate mintală.
În prezent nu există o situaţie a exactă a numărului bolnavilor cu afecţiuni psihice, dar potrivit estimărilor specialiştilor din domeniu, sunt aproximativ 200.000-300.000 în evidenţele serviciilor de sănătate medicală, pentru afecţiuni precum schizofrenia sau tulburările bipolare, dar probabil 10% din populaţia României, în orice moment, poate fi încadrată într-un diagnostic psihiatric de intensitate moderată sau uşoară, a precizat Mugur Ciumăgean.
Planul de acţiune al Ministerului Sănătăţii privind strategia de sănătate mintală are în vedere şi asigurarea resurselor financiare şi umane, schimbarea modelului de îngrijire spre unul centrat pe pacient, care primeşte serviciile de la o echipă multidisciplinară, dezvoltarea instituţională inclusiv a spitalelor de psihiatrie, implicarea organizaţiilor de pacienţi, beneficiari şi membri ai familiilor acestora.
Pe termen scurt-mediu, în perioada 2006-2009, sunt prevăzute campanii anti-stigmatizare, înfiinţarea centrelor comunitare de sănătate mintală, la care se adaugă unităţi psihiatrice transsectoriale în spitalele generale pentru pacienţi care nu aparţin unui sector anume, unităţi psihiatrice transsectoriale specializate în anumite tipuri de patologii - cum ar fi tulburările de alimentaţie, de personalitate, dependenţa de substanţe - şi unităţi transsectoriale specializate în reabilitare, precum şi programe pentru îmbunătăţirea calităţii în spitalele de psihiatrie, pentru adăposturi pentru persoanele fără locuinţă./Rompres/.