Datele acestui studiu au fost prezentate la a 43-a Întâlnire Anuală a American Society of Clinical Oncology. “Aceste rezultatele demonstrază în mod categoric că acest extract de cartilaj de rechin nu este eficient şi nu susţin utilizarea de rutină a acestor produse ca terapie anticancer ”-afirmă Dr. Charles Lu, de la Universitatea din
Extrasul din cartilajul de rechin este un produs extrem de controversat dar în acelaşi timp foarte popular printre bolnavii de cancer. Studiul de faţă arată însă că acesta nu oferă nici un beneficiu. A fost necesară efectuarea unui studiu riguros şi foarte atent controlat, pentru a aduce dovezi ştiinţifice în ceea ce priveşte suplimentele pe care le folosesc pacienţii.
Extractul de cartilaj de rechin a devenit foarte popular la sfârştul anilor ’90. Teoria care a stat la baza dezvoltării lui s-a bazat pe faptul că, cartilajul este un ţesut avascular şi ar putea conţine inhibitori ai angiogenezei care la rândul lor ar putea fi folositori în stoparea creşterii tumorale. Mai există şi o realitate extrem de intrigantă: cancerul este o boală foarte rară la rechini.
În studiu au fost înrolaţi 384 de pacienţi cu NSCLC în stadiu 3, pacienţii provenind din 53 de zone diferite ale SUA şi Canada. În funcţie de zona de provenienţă pacienţii au beneficiat de chimioterapie cu carboplatin şi paclitaxel sau cisplatin şi vinorelbin şi au fost randomizaţi fie pentru a primi placebo, fie pentru a primi 120 ml lichid cu extract de cartilaj de rechin ce trebuia administrat de două ori pe zi. După o perioadă medie de follow-up de 3.7 ani, nu s-a constatat o diferenţă semnificativă statistic la cele două grupuri în ceea ce priveşte supravieţuirea globală (15.6 luni pentru lotul placebo şi 14.4 luni pentru lotul ce a beneficiat de cartilaj de rechin, p=0.73). “În mod clar aceste rezultate demonstrează faptul că extractul de cartilaj de rechin nu este un agent terapeutic eficient în cancerul pulmonar”-a concluzionat Dr. Lu. “Nu deţinem absolut nici o dată care să susţină creşterea supravieţuirii, reducerea tumorii şi/sau beneficii clinice”-a adăugat cercetătorul.
American Society of Clinical Oncology 43rd Annual Meeting: Abstract 7527. Presented June 2, 2007.