Masa osoasă este considerată determinantul major măsurabil al riscurilor fracturilor. Aceasta creşte în timpul copilăriei şi adolescenţei, până la 20-25 de ani. Între 20-25 de ani şi 35 de ani este o perioadă de platou, după care începe să scadă, a explicat Prof. Dr. Dumitrache.
Riscul maxim de boală este apreciat că apare la femeile albe, asiatice, mici de statură, slabe şi cu istoric familial pozitiv. Factorii de risc sunt multipli - deficitul estrogenic, pre şi post-menopauză, stilul de viaţă, bolile endocrine, fumatul, alcoolul, cafeaua, afecţiunile ginecologice, digestive, respiratorii şi altele. Diagnosticul se pune pe seama prezenţei simptomelor clinice - dureri osoase, locale sau generalizate,- a fracturilor netraumatice (principala complicaţie a osteoporozei), a radiografiei simple, a metodelor imagistice complexe, care pot să evidenţieze această afecţiune. Practic, până la diagnosticul propriu-zis al bolii se urmăreşte depistarea precoce a pacienţilor cu risc osteoporotic.
Osteoporoza atrage după sine creşterea riscului de apariţie a fracturilor produse spontan sau după traumatisme minime. Fractura de şold este cea mai răspândită, este fatală în 30% din cazuri. Ea reprezintă prima cauză de mortalitate la persoanele peste 75 de ani şi a doua cauză la cei în vârstă de 45-75 de ani. Recuperarea este incompletă şi o treime din cazuri necesită îngrijiri pe termen lung.
Prevenţia în osteoporoză rămâne de importanţă covârşitoare atât timp cât nu există nici o metodă de restabilire a calităţii osului atins de osteoporoză. Cele mai promiţătoare tendinţe de profilaxie le reprezintă încercările de atingere a maximului de masă osoasă scheletică.
Această afecţiune trebuie avută în vedere de toate persoanele, deoarece implică importante costuri socio-economice, care afectează milioane de persoane, provoacă o rată înaltă de mortalitate şi generează adesea o dependenţă socială. Se estimează că necesarul de servicii medicale, ca şi costurile aferente lor, vor creşte semnificativ la începutul secolului XXI. /Rompres/