Se recomandă trei mese principale şi două gustări, important fiind să se asigure toate substanţele necesare în proporţii optime. Nu se recomandă ca în timpul mesei să se privească la televizor, să se citească ziarul sau să se lucreze la calculator. Medicii afirmă că micul dejun este prima şi cea mai importantă masă din zi, deoarece trebuie să asigure energia şi nutrienţii necesari desfăşurării activităţii din prima parte a zilei. Micul dejun nu poate suplini nicio altă masă şi ar trebui să acopere 20-30% din necesarul caloriilor.
Pâinea, cerealele, pastele făinoase sunt surse importante de glucide, care asigură energia zilnică necesară organismului. Ele mai conţin şi fibre alimentare, vitamine, elemente minerale necesare unei diete echilibrate. Alimentaţia trebuie să conţină cât mai multe legume - morcovi, roşii, ardei gras, spanac - şi fructe - portocale, mere, căpşuni, vişine pentru a avea mai ales vitamina C, recomandat fiind să se consume crude, proaspete, atât la cele trei mese principale, cât şi la gustări.
Dacă alimentele preferate sunt bogate în zahăr, sare sau grăsimi consumul acestora trebuie moderat atât din punct de vedere cantitativ, cât şi a frecvenţei. Trebuie alese alimente care conţin mai puţină sare, limitând şi numărul snacks-urilor, ele putând fi înlocuite cu fructe sau legume crude.
Pentru prevenirea cariilor dentare, medicii stomatologi recomandă tuturor copiilor să înlocuiască dulciurile cu fructele.
Apa deţine un rol important în echilibrul organismului şi se recomandă şase-opt pahare de apă pe zi, fiind nevoie de cantităţi mai mari când este foarte cald, sau când se practică vreun sport sau exerciţii fizice. Cantitatea de lichide trebuie să fie alcătuită din apă minerală, sucuri de fructe, ceai de plante sau de fructe, lapte. Nu este recomandat să se consume lichide în timpul mesei. Ele pot fi băute după cel puţin zece minute de la terminarea mesei, susţin specialiştii.
Zilnic se recomandă activitatea fizică, astfel încât cel puţin 30 de minute trebuie alocate activităţii fizice. Este recomandată o plimbare pe zi, sau urcarea scărilor în locul folosirii liftului, mersul pe jos sau cu bicicleta la cumpărături şi chiar activităţile de curăţenie în casă sau grădinăritul. Mişcarea contribuie la dezvoltarea armonioasă fizică şi intelectuală.
Alternanţa perioadelor de activitate cu perioadele de odihnă este şi ea foarte importantă, influenţând atât performanţele profesionale, intelectuale, fizice, cât şi relaţiile interumane. Programul de somn de şase-opt ore pe noapte este principala condiţie pentru combaterea oboselii. /Rompres/