Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au subliniat că legislaţia română a transpus în practică Directiva 2002/1998 a Comunităţii Europene, preocupaţi fiind de faptul că asigurarea securităţii transfuzionale şi a calităţii produselor sanguine începe cu donatorul. Potrivit acestora, admisibilitatea la donarea de sânge - total şi componente sanguine - trebuie să respecte anumite criterii, care certifică buna stare de sănătate a donatorului, acestea fiind precedate atât de informaţii ce trebuie oferite donatorilor, cât şi de anumite informaţii ce trebuie obţinute de la donatori, protejând în felul acesta atât pe donator, cât şi pe primitor. În opinia reprezentanţilor ACCEPT, această prevedere este o discriminare.
În replică, specialiştii din domeniul transfuziologiei au argumentat cu legislaţia europeană, care are stipulate aceste măsuri, şi cu recomandarea OMS, care spune că recoltarea de sânge se face din grupul cu cel mai mic risc.
Potrivit Dr. Sorin Petrea, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", homosexualii sunt un grup cu risc mare pentru HIV şi alte infecţii. El a exemplificat cu faptul că din 20 de persoane pozitive HIV, doi sunt homosexuali, ceea ce reprezintă foarte mult. Specialistul a accentuat asupra faptului că nu este vorba de discriminare, donarea de sânge fiind un act medical, iar responsabilitatea siguranţei sângelui revenind în totalitate medicilor şi personalului din domeniul transfuziologiei. El a adus în discuţie şi perioada de fereastră, perioadă în care o persoană poate să fie infectată, dar infecţia nu apare la analize. Doctorul Sorin Petrea a mai spus că în România încă nu se poate face consiliere pentru testarea HIV în măsura în care ar fi nevoie, din lipsa specialiştilor.
La rândul său, Dr. A. Osin, şeful Centrului de Transfuziologie din judeţul Covasna, a explicat că reglementările UE au referire directă la comportamentul sexual şi la persoanele care nu pot fi incluse în rândul donatorilor. Specialistul a precizat şi el faptul că bărbaţii homosexuali sunt expuşi la un risc mai mare de a face HIV decât alte persoane.
Doctorul Mihai Pecek a adăugat că în chestionarele pentru donatori din diferite ţări se regăsesc şi alte limitări pentru donarea de sânge, precum excluderea de la donare a persoanelor care au stat mai mult de şase luni în Anglia, pentru că ar putea să existe riscul să fi contactat boala vacii nebune. De asemenea, aviatorii care vin din zone în care sunt boli precum malaria sunt excluşi de la donarea de sânge, ca şi cei care au avut operaţii în ultima perioadă, seria persoanelor care nu pot fi incluse la donare fiind mult mai mare.
Reprezentanţii ACCEPT au spus că vor formula un punct de vedere în legătură cu aceste lucruri, pe care îl vor înainta Ministerului Sănătăţii. /Rompres/