Astfel, între aceste obiceiuri alimentare proaste, se află faptul că se selectează alimentele în principal după gust, fără a se ţine cont de caracteristicile nutritive ale acestora - cum ar fi conţinutul bogat în vitamine şi minerale sau un conţinut scăzut în grăsimi -, utilizarea relativ frecventă a semipreparatelor în defavoarea alimentelor proaspete, în special de către bărbaţi - care în proporţie de 40% aleg semipreparatele cel puţin la o masă pe zi, o igienă orală deficitară - 36% dintre repondenţii se spală pe dinţi cel mult o dată pe zi, precum şi neglijarea controlului anual a stării de sănătate - 45% dintre repondenţi nu fac un control medical anual, iar 22% nu fac controlul medical niciodată.
Studiul evidenţiază că în sfera nutriţiei, termenul de aliment sănătos este apreciat în mod special prin prospeţimea sa şi nu prin conţinutul său nutritiv. Pe de altă parte, repondenţii mai consideră drept un aliment sănătos acel produs care oferă informaţii despre conţinutul nutritiv pe eticheta sa ori acela care este realizat de un producător renumit sau cel preparat în casă. Mai mult de 60% dintre cei cuprinşi în studiu mănâncă de trei ori pe zi. Tinerii tind să mănânce de patru ori zi, cei cu studii superioare - mai puţin de trei ori pe zi, iar 63% din populaţia oraşelor mici mănâncă de trei ori pe zi.
Micul dejun, care se consideră a fi masa cea mai importantă, având în vedere că trebuie să ofere aportul de energie pentru restul zilei, este respectat numai de un procent de 58%, iar 40% dintre repondenţi iau micul dejun ocazional. Un alt lucru negativ este timpul redus alocat meselor principale. În peste jumătate din cazuri, durata unei mese este de maximum 15 minute, dar cu toate acestea, fructele şi legumele sunt consumate zilnic de aproximativ jumătate dintre cei intervievaţi.
Un aspect foarte important este că peste 60% dintre repondenţi iau cel puţin o masă caldă pe zi. Bărbaţii, mai des decât femeile, aleg fast-food-ul şi iau o masă sau mai multe mese calde decât femeile. Studiul mai relevă faptul că marea majoritate a persoanelor intervievate mănâncă în timp ce se uită la televizor, citesc în timpul mesei, sau folosesc calculatorul. Un alt lucru foarte important pentru sănătate îl constituie consumul de lichide, care ar trebui să fie, potrivit doctoriţei Gabriela Radulian, medic nutriţionist, de doi litri şi jumătate pe zi iar pentru bărbaţi, potrivit ultimelor recomandări OMS, chiar trei litri de lichid pe zi. Studiul a relevat că 82% din populaţie consumă până în doi litri de lichide pe zi, iar persoanele din grupa de vârstă 40-59 de ani consumă chiar sub un litru de lichide pe zi. Trei sferturi din populaţie consumă alcool sau lichid imediat după masă sau la maximum cinci minute după masă, când acesta ar trebui consumat la aproximativ 10 minute după masă.
Activitatea fizică este, de asemenea, un punct slab al românilor din zona urbană. Dintre aceştia, 58% nu fac sport deloc, iar 44% desfăşoară o activitate fizică mai puţin de o dată pe lună. Acest lucru este îngrijorător pentru starea de sănătate, pentru că pe lângă o alimentaţie sănătoasă, e nevoie şi de exerciţiu fizic./Rompres/