''În timpul discuţiilor cu ministrul german al Sănătăţii, am stabilit câteva lucruri foarte importante, mai ales în ceea ce priveşte combaterea HIV/SIDA în Uniunea Europeană şi ţările vecine'', a spus Nicolăescu. Toate ţările membre au probleme cu preţurile medicamentelor, a subliniat el. ''Toate statele au căzut de acord că este necesar să se găsească mecanisme internaţionale de reglementare a preţurilor, cele naţionale fiind insuficiente pentru a putea rezolva problema. România îşi asumă această nouă iniţiativă, după taxa pe viciu, în domeniul stabilirii unor mecanisme de reducere a preţurilor, cu toate riscurile care se întrevăd'', a subliniat Eugen Nicolăescu.
Strategia României Anti/SIDA a fost foarte apreciată, motiv pentru care Germania a propus României să participe la această iniţiativă, a menţionat acesta. El a adăugat că în cadrul sesiunii ''Promovarea sănătăţii prin nutriţie şi exerciţii fizice'' au fost prezentate lucrurile concrete pe care România le face, şi anume: campania media, audio şi tv, pentru conştientizarea riscurilor consumului excesiv de sare, zahăr şi grăsimi şi programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.
Subiectele dezbătute la reuniunea de la Bruxelles au vizat promovarea sănătăţii prin nutriţie şi exerciţii fizice -regulament pentru medicamentele de terapii avansate,combaterea HIV/SIDA în Uniunea Europeană şi ţările vecine, serviciile de sănătate în Europa, prevenirea accidentelor, Cartea Verde a Comisiei, "Către o Europă fără fum de tutun". România a avut intervenţii la toate subiectele din agenda întâlnirii.
Ministrul Sănătăţii a precizat că a fost acceptată propunerea României de a se interzice fumatul în spaţiile publice închise, dar după o perioadă de tranziţie, timp în care vor fi realizate de către comunităţi campanii de informare, educare şi pregătire. El a adăugat că la sfârşitul anului va avea loc o nouă întâlnire pe această temă, prilej cu care se intenţionează definirea unei reglementări ale UE care să fie valabilă pentru toate statele membre. /Rompres/