• slide
  • slide
  • slide
  • Stiri medicale

    Stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!

    citeste mai mult
  • Noutati farmaceutice

    Ultimele noutati din industria farmaceutica

    citeste mai mult
  • Forum

    Forum medical - discutii despre medicina

    citeste mai mult

Posta Medicala

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper are efecte foarte limitate

Este deja cunoscut ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect secundar al inhibitorilor receptorului factorului de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent simptom al infarctului de miocard

In general ...

Este foarte important pentru majoritatea oamenilor si stringent necesar in anumite cazuri ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste 100 de afectiuni  care implica oasele, ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că se ridica un Centru de Radioterapie ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile respiratorii, însă acum predomină bolile aparatului ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 referitoare la ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din Germania, a creat un site pentru vânzarea şi ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru anul 2014 suma de 60 de milioane lei pentru ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o campanie naţională de informare, educare şi ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea licenţelor pentru dispozitive medicale urmează să fie ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că în ceea ...

Informare de la Ministerul Sanatatii privind situația imunoglobulinei
Informare de la ...

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Turmericul si piperul negru aliati impotriva durerilor articulare
Turmericul si piperul ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper ...

Zattara - un nou produs in tratamentul efectelor adverse asociate cu radioterapia in boala canceroasa
Zattara - un nou produs ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect ...

Ce faci in caz de infarct de miocard
Ce faci in caz de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent ...

10 investigatii medicale anuale necesare a fi facute
10 investigatii medicale ...

Este foarte important pentru majoritatea ...

Tratamente alternative in bolile reumatismale
Tratamente alternative ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste ...

Investiție de 13 milioane de euro în Centrul de Radioterapie Oncologică de la Suceava
Investiție de 13 ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a ...

Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament
Ciurchea (CNAS): Prin ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de ...

Dr. Eugenia Naghi: În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză, acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic
Dr. Eugenia Naghi: În ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile ...

Legea de aprobare a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, promulgată
Legea de aprobare a OUG ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de ...

O mamă din Germania a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern
O mamă din Germania a ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din ...

Brăila: CJ alocă 60 milioane lei pentru finanţarea spitalelor
Brăila: CJ alocă 60 ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru ...

UNOPA şi Institutul 'Matei Balş' au lansat campania
UNOPA şi Institutul ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o ...

Vânzări versus siguranţă: producătorii de dispozitive medicale se opun unei legislaţii europene mai dure în domeniu
Vânzări versus ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea ...

Cristian Buşoi (CNAS): Nu există probleme în finanţarea spitalelor
Cristian Buşoi (CNAS): ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat ...

Noutati

Posta Medicala - stiri din sanatate

Criza botulismului

on . . Accesări: 2066

Având în vedere faptul că, de la începutul anului până în prezent au fost înregistrate zece cazuri de botulism, dintre care un deces, precum şi cinci cazuri suspecte, ne simţim datori să venim cu precizări privind această afecţiune şi să publicăm recomandările Ministerului Sănătăţii Publice. Botulismul este o boală gravă, care apare în urma consumului de alimente contaminate cu bacteria botulinică, în special conserve preparate în casă, slănină, cârnaţi afumati, peşte afumat/sărat, carne în untură.
 Pricipalele semne ale bolii sunt: tulburări digestive moderate; uscăciunea mucoasei bucale, greaţă, dureri abdominale; cefalee, ameţeli; astenie accentuată; paralizii flasce, mai frecvente sunt paraliziile oculare - oftalmoplegie, manifestări oculare (diplopie, strabism); paralizii faringiene - înghiţire dificilă, voce răguşită, vorbirea dificilă, iar în cazurile severe paralizii ale muşchilor gâtului, membrelor, ale muşchilor respiratori, ceea ce provoacă insuficienţa respiratorie.
 În vederea prevenirii îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătăţii Publice şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile recomandă populaţiei evitarea consumului de conserve din legume, carne şi peşte preparate în casă, nesterilizate prin fierbere minim 30 de minute; evitarea consumului de conserve al căror capac este bombat; evitarea consumului alimentelor cu aspect şi miros neplăcut; curăţarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale; conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile; alimentele cu aspect şi miros neplăcut nu vor constitui hrana pentru animale; recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect şi miros neplăcut vor fi bine curăţate şi fierte.
 Specialiştii mai recomandă ca orice produs preparat în casă să fie fiert mai mult de 10 minute - conservele de vegetale prezintă riscul cel mai mare; conservele industriale (supe concentrate, conserve de legume) pot fi mai rar contaminate când au fost insuficient sterilizate; carnea afumată şi şunca preparată în casă, cârnaţii, conservele de peşte pot fi, de asemenea, surse de îmbolnăvire; evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate; asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4-8°C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare); consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. Totodată, se mai recomandă ca alimentele să fie preparate la temperaturi de peste 70°C; evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate; spălarea repetată a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei, ci şi înainte de masă.
 La apariţia primelor simptome de boală se recomandă prezentarea imediată la medicul de familie sau la spitalele de urgenţă.
 În urma diagnosticării unei persoane din Bistriţa cu botulism, care susţinea că a consumat ton mărunţit dintr-o conservă provenită din Thailanda, în întreaga ţară, sute de astfel de conserve suspecte de a fi infestate cu bacteria Clostridium botulinum au fost confiscate./Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!