Pricipalele semne ale bolii sunt: tulburări digestive moderate; uscăciunea mucoasei bucale, greaţă, dureri abdominale; cefalee, ameţeli; astenie accentuată; paralizii flasce, mai frecvente sunt paraliziile oculare - oftalmoplegie, manifestări oculare (diplopie, strabism); paralizii faringiene - înghiţire dificilă, voce răguşită, vorbirea dificilă, iar în cazurile severe paralizii ale muşchilor gâtului, membrelor, ale muşchilor respiratori, ceea ce provoacă insuficienţa respiratorie.
În vederea prevenirii îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătăţii Publice şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile recomandă populaţiei evitarea consumului de conserve din legume, carne şi peşte preparate în casă, nesterilizate prin fierbere minim 30 de minute; evitarea consumului de conserve al căror capac este bombat; evitarea consumului alimentelor cu aspect şi miros neplăcut; curăţarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale; conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile; alimentele cu aspect şi miros neplăcut nu vor constitui hrana pentru animale; recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect şi miros neplăcut vor fi bine curăţate şi fierte.
Specialiştii mai recomandă ca orice produs preparat în casă să fie fiert mai mult de 10 minute - conservele de vegetale prezintă riscul cel mai mare; conservele industriale (supe concentrate, conserve de legume) pot fi mai rar contaminate când au fost insuficient sterilizate; carnea afumată şi şunca preparată în casă, cârnaţii, conservele de peşte pot fi, de asemenea, surse de îmbolnăvire; evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate; asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4-8°C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare); consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. Totodată, se mai recomandă ca alimentele să fie preparate la temperaturi de peste 70°C; evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate; spălarea repetată a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei, ci şi înainte de masă.
La apariţia primelor simptome de boală se recomandă prezentarea imediată la medicul de familie sau la spitalele de urgenţă.
În urma diagnosticării unei persoane din Bistriţa cu botulism, care susţinea că a consumat ton mărunţit dintr-o conservă provenită din Thailanda, în întreaga ţară, sute de astfel de conserve suspecte de a fi infestate cu bacteria Clostridium botulinum au fost confiscate./Rompres/