Noua lege le interzice întreprinzătorilor sau grupurilor de capital să conducă farmacii al căror număr depăşeşte 1% din cele existente pe teritoriul unui anumit judeţ. Prevederi similare au fost introduse în lege acum trei ani. În opinia guvernului, ele sunt însă notoriu omise. Firmele creează reţele cumpărând nu direct farmacii, ci acţiuni la firmele care le deţin. Noile prevederi sunt menite să facă legea mai nepermisivă. Reţelele de farmacii vor avea cinci ani pentru a se conforma limitelor guvernamentale (sub pragul de 1%). În acest timp trebuie să vândă unităţile „inutile” sau să le închidă. Dacă nu o vor face, cel mai probabil vor pierde autorizaţia de a vinde medicamente în o parte din farmacii.
Guvernul doreşte să interzică şi conducerea concomitentă de depozite farmaceutice en-gros şi farmacii. În acest caz, engrosistul ar pierde autorizaţia de a administra depozitul.
Noile reglementări sunt menite să prevină crearea reţelelor de farmacii. Potrivit ministerului sănătăţii, crearea aşa numitelor lanţuri farmaceutice „nu asigură o protecţie corespunzătoare a sănătăţii şi vieţii pacienţilor, pentru că este posibilă impunerea, dezavantajoasă pentru pacient şi Fondul Naţional de Sănătate (NFZ), a preţurilor la medicamente”. În plus, reţelele de farmacii fac promoţii care duc la creşterea numărului reţetelor eliberate şi la majorarea cheltuielilor NFZ pentru compensare, afirmă Ministerul Sănătăţii în justificarea proiectului.
Ideea a fost primită cu bucurie şi de lobby-ul farmaceutic. În opinia lui, este o revenire la un principiu bun: o farmacie condusă de un singur întreprinzător. Împotriva proiectului guvernului sunt, evident, firmele mari care se ocupă de vânzarea medicamentelor. ”După ştiinţa mea, în UE nu există asemenea rezolvări”, se miră Andrzej Tarasiewicz, preşedintele consiliului de coordonare al Uniunii Angajatorilor Depozitelor Farmaceutice. Micha³ John de la Polska Grupa Farmaceutyczna, cel mai mare distribuitor en-gros de medicamente din Polonia, avertizează că noile prevederi anti-comasare limitează concurenţa şi determină majorarea preţurilor, lucru care va afecta pacienţii şi spitalele.
Specialiştii sunt uimiţi, în special, de paragraful privind vinderea unei părţi a posesiunilor în decurs de cinci ani. ”Această prevedere încalcă principiul protejării drepturilor obţinute şi are caracter de expropiere, căreia ar trebui să-i urmeze despăgubirile”, afirmă avocatul Marcin Matczak.
Proiectul va fi primit probabil cu căldură în parlament. ”Lanţurile elimină de pe piaţă farmaciile mici. Apoi majorează preţurile, lucru care îl afectează pe pacient. Acest scenariu s-a văzut deja în multe ţări ale Europei. Reglementările propuse de guvern sunt foarte blânde. Apără pacientul şi micile farmacii familiale”, afirmă Ma³gorzata Stryjska, membră a comisiei pentru sănătate. /Rompres/