Cercetători canadieni din cadrul Institutului de Geriatrie din Ontario au descoperit că antrenamentele regulate restabilesc funcţiile staţiilor energetice ale mitocondriilor. Studiul a fost realizat sub îndrumarea a doi profesori: Simon Melov şi Mark Tiraspolski, reputaţi specialişti ai Institutului de Geriatrie din cadrul Centrului de Medicină McMaster University din Hamilton, Ontario.
La acest experiment au luat parte persoane din două categorii de vârstă. În grupul ”tânăr” au fost incluşi bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, iar în cel ”în etate” persoane între 65 şi 70 de ani, dar care nu se plâng de probleme majore de sănătate. La începutul experimentului toţi participanţii se alimentau aproximativ la fel, nu luau medicamente capabile să influenţeze funcţionarea mitocondriilor şi nu făceau sport. De asemenea, înainte de începerea experimentului, de la toţi participanţii au fost prelevate probe de ţesut muscular. După aceasta, 25 de persoane din grupa ”în vârstă” au făcut, timp de jumătate de an, exerciţii fizice la sală. Antrenamentele presupuneau un set de exerciţii la aparate accesibile în orice sală de forţă. Ele se derulau de două ori pe săptămână şi includeau 30 de exerciţii scurte pentru diverse grupuri de muşchi, conform unei scheme ce se practică de obicei în multe programe de antrenament. În acelaşi timp, tinerii din ”grupul de control” continuau să lenevească.
După 6 luni, de la participanţi au fost prelevate din nou probe din ţesutul muscular. De asemenea, a fost studiată activitatea genelor, acordându-se o atenţie specială celor responsabile pentru funcţionarea mitocondriilor. Tocmai perturbarea bunei funcţionări a mitocondriilor este considerată una dintre cauzele principale ale îmbătrânirii. Înainte cercetătorii demonstraseră deja că perturbarea activităţii mitocondriilor duce la pierderea masei musculare la bătrâneţe şi la înrăutăţirea funcţionării muşchilor. Însă în noul studiu s-a reuşit pentru prima dată să se compare activitatea genelor în ţesuturile musculare ale tinerilor şi bătrânilor.
După cum era de aşteptat, funcţia mitocondriilor din celulele musculare ale persoanelor în etate era una scăzută înainte de aceste antrenamente. În mod surprinzător, însă, exerciţiile fizice au dus la restabilirea activităţii genelor, mai ales a celor care le sunt necesare mitocondriilor pentru o funcţionare normală. În afară de aceasta, măsurarea forţei musculare a relevat că, înainte de antrenamente, muşchii persoanelor în vârstă erau cu 59% mai slabi decât ai tinerilor, însă după o jumătate de an de antrenamente acest indice a scăzut la 38%. Adică, persoanele în vârstă au devenit de aproape 1,5 ori mai puternice.
”Nu ne-am aşteptat la majorarea activităţii genelor din celulele musculare, declară doctorul Melov. Credeam că la această vârstă asemenea schimbări majore nu mai sunt posibile”. Potrivit medicului canadian, studiul lor demonstrează foarte clar că exerciţiile fizice sunt necesare nu doar pentru menţinerea bunei dispoziţii, ci sunt capabile să şi restabilească funcţia mitocondriilor şi, în sensul cel mai direct al cuvântului, să întinerească organismul.
Autorii au subliniat caracterul unic al studiului lor, care constă în faptul că ei au făcut acest experiment pe oameni, de obicei, procesele de îmbătrânire fiind studiate pe animale de laborator. În afară de aceasta, rezultatele acestui studiu au dezvăluit foarte clar ceea ce fiecare om poate face pentru a încetini procesul de îmbătrânire sau chiar pentru a-l face reversibil.
Raportul despre acest studiu a fost publicat în numărul din 23 mai al revistei PLoS One, iar autorii săi nu intenţionează să se oprească aici. Acum, cercetătorii canadieni intenţionează să studieze cum se schimbă în urma unor exerciţii fizice activitatea genelor şi cea a mitocondriilor în alte ţesuturi şi organe ale organismului uman. /Rompres/