Datele statistice sunt îngrijorătoare în ceea ce priveşte numărul diabeticilor. Astfel, în anul 2000, la nivel mondial, numărul acestora era de 178 de milioane şi se estimează că în 2030 va ajunge la 366 de milioane de bolnavi. Incidenţa acestei boli este în creştere cu 4-5% în ţările industrializate şi cu 200% în ţările în curs de dezvoltare. 85-95% dintre bolnavii de diabet sunt pacienţi cu diabet zaharat de tip 2, incidenţa cea mai mare aflându-se în Emiratele Arabe, unde 20% dintre locuitori sunt afectaţi.
În Europa se poate vorbi de o pandemie, deoarece există şase milioane de cazuri noi anual, susţin specialiştii. Potrivit acestora, diabetul zaharat ucide mai mult decât HIV/SIDA, iar ceea ce este foarte grav sunt complicaţiile micro şi macro vasculare care, până la urmă, sunt fatale.
''În România, diabetul de tip doi afectează peste 4% din populaţie, iar în 2025 procentul va creşte cu 6-7%. Ne confruntăm cu o reală problemă, mai ales că 2% din populaţie nu este diagnosticată'', este de părere Prof.Dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
O altă problemă este faptul că mulţi refuză să se trateze, neprezentându-se la cabinetul medical pentru a primi medicaţia necesară. „Aceşti oameni nu sunt conştienţi de riscul la care se expun. Pe baza datelor din policlinică, vom încerca să îi identificăm în listele medicilor de familie şi să îi convingem că nu este bine să îşi ignore boala", explică directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Vâlcea, Rodica Mărgineanu. Potrivit acesteia, persoanele respective au fost diagnosticate cu diabet fie cu ocazia unor controale periodice de rutină, fie când li s-au făcut analize de laborator pentru depistarea altor afecţiuni de natură clinică. "Probabil că cei mai mulţi dintre aceşti bolnavi nu au aflat că tratamentul pentru diabet este 100% gratuit. Unii poate preferă să nu îl creadă pe medicul specialist, iar alţii adoptă o atitudine defetistă, ceva de genul "cu o moarte toţi suntem datori". Acest comportament denotă o educaţie medicală deficitară, care trebuie combătută", spune Rodica Mărginean.
"Cred că diabeticii pasivi nu se tratează medical din comoditate, cu toate că tratamentul este gratuit, bazându-se pe faptul că nu-i doare nimic. Vor veni la medic, probabil, când va fi prea târziu", este de părere coordonatoarea judeţelui Constanţa a programului pentru diabetici, Anamaria Mateescu.
În România figurează în scripte 450.000 de diabetici, dar se apreciază că numărul real al românilor cu diabet se ridică la aproape 1.500.000. /Rompres/