“Studiul nostru nu a arătat nici o legătură între cantitatea de fibre alimentare consumată şi riscul de cancer colorectal”-notează autorul cercetării, Dr. Arthur Schatzkin. “Totuşi am constatat că, consumarea cerealelor integrale conferă un risc mai redus de a dezvolta această boală”, a adăugat cercetătorul.
Echipa doctorului Schatzkin a ajuns la această concluzie după ce a analizat răspunsurile a peste 291.000 de bărbaţi şi 197.000 de femei incluşi în studiu, vârsta acestora fiind cuprinsă între 50 şi 71 de ani. Percentila a 10-a pentru cantitatea de fibre alimentare ingerate (g/1000 kcal/pe zi) a fost de 6.6 în timp ce percentila a 90-a a fost de 15.9 la nivelul întregii cohorte de studiu, 6.4, respectiv 15.2 la bărbaţi şi 7.0 respectiv 16.8 la femei.
În ceea ce priveşte analizarea diferitelor surse de fibre alimentare echipa a constatat că doar consumare fibrelor din cereale s-a asociat cu reducerea riscului de cancer colorectal. Riscul relativ între cei care aveau cel mai mare consum de fibre alimentare şi cei care aveau cel mai mic consum de fibre alimentare a fost de 0.86. Asocierea din consumul de cereale integrale şi cancer a fost mai puternică pentru cancerul rectal decât pentru cancerul de colon.
Cu toate acestea studiul nostru este în concordanţă cu recomandările de creştere a consumului de cereale relativ puţin procesate şi cu limitarea ingestiei de alimente rafinate ce conţin amidon, au concluzionat cercetătorii.
Am J Clin Nutr 2007;85:1353-1360.