
Antioxidanţii reduc durerea din pancreatită
Cercetătorii au raportat săptămâna aceasta la
Digestive Disease Week 2007 că dieta suplimentată cu vitamine antioxidante
reduce substanţial şi obiectiv durerea severă din pancreatită. Pe baza
dovezilor privind faptul că stressul oxidativ este implicat in declanşarea
pancreatitei Dr. Payal Bhardwaj de la Institutul de ªtiinţe Medicale din New
Delhi a tratat împreună cu colegii săi 71 de pacienţi cu
pancreatită cronică. Acestora le-a fost administrat fie un placebo, fie
supliment cu antioxidant care a inclus vitamina C (0.54 grame); seleniu (600
micrograme); beta-caroten (9,000 IU); vitamina E (270 IU); şi methionină (2
grame), zilnic timp de şase luni. Investigatorii au determinat markeri ai
stressului oxidativ precum şi nivelul sanguin al antioxidanţilor. Pacienţii
aveau sarcina de a ţine un jurnal pentru durerile pe care le aveau. La
sfârşitul perioadei de tratament pacienţii care au urmat tratamentul cu
antioxidanţi au raportat 1.68 zile/lună în care au prezentat durere, comparativ
cu 3.4zile/lună raportate de cei din lotul placebo. Bolnavii din lotul placebo
au raportat utilizarea de analgezice de 10.5 ori pe lună, comparativ cu 4.4 ori
cât au raportat cei ce au utilizat antioxidanţi. La sfârşitul studiului o
treime din bolnavii care au primit suplimente cu antioxidanţi nu au mai avut
dureri comparativ cu doar 13% din cei cu placebo. “Am folosit markeri
obiectivi, bine structuraţi pentru măsurarea durerii” a afirmat Bhardwaj.
Investigatorii speră ca studiile ce vor urma a fi făcute să determine cea mai
bună combinaţie de antioxidanţi şi cea mai eficientă doză a acestora care ar
putea oferi un supliment eficient al terapiei durerii din aceste boli.