În studiu au fost incluşi 516 pacienţi cu boală coronariană care se adresau unui cardiolog din ambulatoriu de specialitate. Vârsta medie, în momentul înrolării în studiu, a fost de 68 de ani, iar 82% din participanţi erau bărbaţi. Perioada medie de follow-up a fost de 3.4 ani, timp în care s-au înregistrat 44 de infarcte miocardice nefatale şi 19 decese, au raportat investigatorii în numărul din mai al Journal of the American College of Cardiology. Anxietatea a fost apreciată cu ajutorul unui chestionar(Kellner Symptom Questionnaire) pe baza căruia indivizii au fost divizaţi în trei loturi: 201 în lotul 1(scor al anxietăţii 0-4), 178 în lotul 2 (scor al anxietăţii 5-8) şi 137 în lotul trei (scor al anxietăţii 9-23).
După ce au fost făcute ajuntările pentru vârstă, însă nu şi pentru alţi factori de risc, Blatt et al au descoperit că indivizii cei mai anxioşi aveau o probabilitate de aproape două ori mai mare de muri sau de a suferi un infarct miocardic nefatal în comparaţie cu lotul bolnavilor cel mai puţin anxioşi.(HR ajustat-HR=1.97, p=0.04).
Într-o a doua analiză în care s-au făcut multiple ajustări (pentru vârstă, sex, nivel educaţional, status economic, fumat, hipertensiune arterială, diabet zaharat, infarct miocardic în antecedente, indexul de masă corporală, nivelul colesterolului total) fiecare creştere a scorului de anxietate cu o unitate s-a asociat cu o creştere a riscului cu 6% pentru deces sau pentru infarct miocardic nefatal. (HR=1.06, p=0.02). Pacienţii al căror nivel de anxietate a crescut pe parcursul studiului au prezentat un risc cu 10% mai mare în comparaţie cu cei la care gradul anxietăţii s-a menţinut stabil. Dimpotrivă, bolnavii la care nivelul anxietăţii a scăzut, au prezentat probabilitatea cea mai redusă de a deceda sau de a face infarct miocardic.
Blatt et al sunt de părere că datele studiului lor demonstrează nu doar necesitatea aprecierii repetate a nivelului de anxietate dar sugerează şi rolul important al medicului în ceea ce priveşte liniştirea pacienţilor, o relaţie bună medic-pacient având efectul cel mai bun pentru reducerea anxietăţii.
J. Am. Coll. Cardiol., 2007, 49, 2021-2027