Medicamente „ne-cardiace” precum cisapride, domperidon, chlopromazină, haloperidol din grupul antipsihoticelor şi anumite produse gastro-intestinale, care interferează cu activitatea electrică a inimii, sporesc riscul morţii subite cardiace cu 3 ori, aflăm dintr-un articol publicat în European Heart Journal.
În urma mai multor studii efectuate în diferite centre din lume cercetătorii au ajuns la concluzia, că în aproximativ 15.000 de cazuri de moarte subită cardiacă din Europa şi Statele Unite pot fi implicate anumite antipsihotice şi medicamente din sfera digestivă.
Aceste medicamente de fapt prelungesc intervalul QTc (perioada care măsoară pe ECG timpul necesar celulelor miocardice pentru repolarizare, înainte de o nouă contracţie) interferând astfel cu repolarizarea inimii şi cu posibilitatea precipitării unor aritmii grave, potenţial fatale. Incidenţa anuală a morţii subite cardiace apreciată la 1-2 cazuri pe 1000 de bolnavi creşte prin folosirea acestor medicamente la 3 pe 1000 de pacienţi.
Se ştia şi până acum că medicamentele care prelungesc intervalul QT pot provoca aritmii ventriculare periculoase, dar nimeni nu s-a gândit că ar putea fi responsabili pentru atâtea cazuri de moarte subită. Riscul cel mai mare îl comportă consumul îndelungat de antipsihotice, spun autorii, iar anumite antibiotice, precum eritromicina sau claritromicina, incluse şi ele în studiu, par să aibă legătură doar într-un număr nesemnificativ de cazuri.