La nivelul întregii ţări, 42,6% dintre persoanele cu vârsta de peste 70 de ani au colesterolemia ridicată.
În ceea ce priveşte nivelul glicemiei, acesta este mult mai ridicat la femei decât la bărbaţi. De asemenea, persoanele vârstnice au glicemia mult mai ridicată. Populaţia din mediul rural are glicemia mai mare, comparativ cu cea din mediul urban, raportul fiind de 23,2% faţă de 17,4%.
Aproximativ 33,5% din populaţia Munteniei a fost diagnosticată cu hiperglicemie, urmează apoi Bucureştiul, cu 23,3% şi Oltenia cu 19,6%. Cel mai scăzut nivel se înregistrează în Transilvania şi Moldova, aproximativ 13%.
În privinţa obezităţii, rezultatele studiului arată că peste un sfert din populaţia urbană, cât şi din cea rurală, suferă de această afecţiune.
La nivelul întregii ţări, 39,1% sunt pacienţi cunoscuţi hipertensivi. Hipertensiunea reprezintă o problemă în special pentru locuitorii din zona rurală, unde 42,7% dintre persoane suferă de această afecţiune. Nici cei din mediul urban nu au o situaţie mai bună, hipertensivii reprezentând un procent de 37,9%. Cele mai multe persoane cu hipertensiune locuiesc în Bucureşti şi Banat, procentul acestora fiind de aproximativ 50%.
''Cunoscând problema bolilor cardiovasculare cu care se confruntă România, am decis să susţinem realizarea acestui studiu ştiinţific care să ajute atât comunitatea medicală, cât şi pacienţii. Prin această campanie, ne-am dorit ca toate categoriile de persoane, din zone diferite ale ţării, să beneficieze de un prim test gratuit pentru a depista posibilele afecţiuni cardiovasculare. De asemenea, sperăm ca oamenii să fie mai bine informaţi şi să devină mai responsabili faţă de sănătatea lor'', a spus Ruxandra Năstase, director general Ozone Laboratories.
Dintre cei 15.000 de pacienţi consultaţi în perioada 21 aprilie-20 iunie 2006, 3.000 de persoane au fost incluse în analiza realizată, care capătă astfel gradul de reprezentativitate statistică pentru populaţia României, necesară pentru calcularea unor rezultate ştiinţifice corecte. Datele au fost colectate din 20 de judeţe, selectate la rândul lor pentru a asigura reprezentativitate pentru toate regiunile României.
''Aproape 40% din populaţia adultă a României şi peste jumătate din cea vârstnică suferă pe tăcute, fără să îşi dea seama că, în lipsa unui tratament medical, boli ca hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat, ori factori de risc ca hipercolesterolemia, pot distruge vasele sanguine arteriale mult mai devreme decât vârsta. Consecinţa este că doi din trei români mor în urma acestor afecţiuni cardiovasculare, faţă de doar unu din trei europeni din nucleul tradiţional al Europei de Vest. Diferenţa este rezultatul faptului că, în Europa de Vest, gravitatea lipsei de tratament a acestor factori de risc a fost popularizată de câteva zeci de ani. În consecinţă, populaţia a luat în serios pericolul, s-a tratat cu succes şi acum culege roadele unei vieţi cu câţiva ani mai lungă decât în România. Este momentul ca noi, românii, să recuperăm acest decalaj istoric faţă de Europa privind sănătatea noastră. Trataţi, factorii de risc cardiovasculari pot fi complet neutralizaţi şi durata de viaţă poate deveni normală'', a declarat prof.dr. Mircea Cinteză, realizatorul şi coordonatorul ''Studiului Naţional Transversal CARDIO-ZONE'', cu susţinerea financiară a Ozone Laboratories.
Studiul face parte din programul HipoChol prin care Ozone a dotat 1.000 de medici specialişti şi medici de familie din toată ţară cu aparatură de măsurare a colesterolului şi glicemiei. De asemenea, în cadrul acestui program, pacienţii au putut să-şi verifice şi glicemia şi tensiunea arterială.
România este una dintre ţările europene cu cea mai mare frecvenţă a bolilor cardiovasculare, iar colesterolul şi tensiunea arterială crescute sunt principalii factori de risc. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din 2005, la peste 400 de milioane de persoane aceşti factori apar împreună. În ţara noastră, rata mortalităţii provocată de afecţiuni cardiovasculare este de 61% din numărul total al deceselor, faţă de 37% în Uniunea Europeană şi 53% în statele care au aderat recent la UE, a mai spus prof. dr.Cinteză. (Rompres)