Cercetătorii au încercat să determine rolul posibil al blocanţilor de TNF-alfa în creşterea riscului de infecţii grave faţă de tratamentul bazat numai pe metotrexat.
În studiu au fost incluşi 2393 de pacienţi trataţi cu antagonişti de TNF-alfa, asociaţi în multe cazuri cu metotrexat, şi 2933 de bolnavi care au primit numai metotrexat. Blocantul de TNF-alfa cel mai des folosit a fost etanerceptul, urmat de infliximab.
Pe o perioadă medie de urmărire de 17 luni, rata spitalizărilor datorate infecţiilor a fost 2,7% la cei trataţi cu antagonişti de TNF-alfa şi 2,0% în cazul bolnavilor care au primit metotrexat, relatează dr. Kenneth G. Saag, de la University of Alabama din Birmingham şi colegii.
Conform analizelor statistice, folosirea blocanţilor de TNF-alfa, a fost asociat cu un hazard ratio de 1,9 pentru infecţiile bacteriene grave în totalitate.
“Incidenţa infecţiilor a fost cea mai mare în primele 6 luni după iniţierea tratamentului cu blocanţi de TNF-alfa”, notează cercetătorii, cu un hazard ratio de 4,2.
Cea mai comună infecţie gravă la ambele grupuri de pacienţi a fost pneumonia/empiemul, urmat de celulita/infecţia ţesuturilor moi.
“Eficienţa dramatică a terapiei cu antagonişti de TNF-alfa la pacienţii cu AR trebuie cântărit şi comparat cu riscul crescut de infecţie asociat cu aceşti agenţi, cu toate că diferenţa absolută a numărului de infecţii a fost relativ mică (0,7 infecţii la 100 de pacienţi)”, subliniează autorii. De asemenea, este recomandată monitorizarea atentă a infecţiilor în cazul în care se recurge la folosirea acestor agenţi.
Arthritis Rheum 2007;56:1125-1133.