România se află într-o etapă intermediară în ceea ce priveşte prevalenţa, estimată a fi la aproximativ 5%, a subliniat Prof. Dr. Carol Stanciu. El a adăugat că, în opinia sa, statistica este subevaluată. Specialistul a apreciat iniţiativa Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, acest lucru permiţând şi o cunoaştere a incidenţei acestei afecţiuni. În contextul liberei circulaţii, este cu atât mai important să se cunoască aceste lucruri, a reliefat preşedintele SRGH. El a exemplificat cu două cazuri de români care au fost depistaţi în Spania cu hepatită B şi C. De altfel, un studiu realizat în Spania a evidenţiat că incidenţa hepatitei printre românii aflaţi în această ţară este de 5% iar printre ceilalţi imigranţi este de 8,5%. Din cele 12 milioane de persoane din Europa infectate cu virusul C, 10% sunt români, a subliniat specialistul.
România ocupă locul 4 în Europa ca rată a mortalităţii provocate de bolile hepatice cronice, înregistrând 44,5 decese de cauză hepatică la suta de mii de locuitori faţă de media europeană, de 15 decese la suta de mii de locuitori, a spus Prof. Dr.Carol Stanciu. El a menţionat că hepatita C este responsabilă de 50-60% din cazurile de cancer hepatic. Cel mai mare pericol îl reprezintă faptul că oamenii nu conştientizează acest lucru, nu cunosc factorii de risc, în ce condiţii se transmite virusul hepatitei C, nu ştiu cum se diagnostichează, cum se tratează sau cum se previne boala. La rândul său, Prof. Dr. Alexandru Oproiu, preşedintele de onoare al SRGH, a subliniat că între 70 şi 80% din cazurile cu infecţie cu hepatită C se cronicizează şi se manifestă printr-o reacţie serologică. Din păcate, a evidenţiat specialistul, cei afectaţi nu prezintă simptome, depistarea infecţiei se face întâmplător, prin determinarea transaminazelor serice. Prof. Dr. A. Oproiu a subliniat că infecţia virală cu virusul C sau B duce, în 20-30 de ani, la ciroză iar în 10% din cazuri - la cancer hepatic. Specialistul consideră că se impune diagnosticarea acestei afecţiuni pentru aplicarea măsurilor terapeutice. Prof. dr.Oproiu a subliniat că două grupe sunt la risc şi ar trebui să se testeze: persoanele care înainte de 1992 au făcut intervenţii chirurgicale şi cele cărora li s-au administrat perfuzii de sânge şi preparate din sânge.
Prof. dr. Oproiu a explicat că testarea pentru hepatită cu virus C a început să se facă în lume în 1991. ”Încă nu se ştie totul despre hepatita cu virus C. Cu toate regulile aplicate la donatorii de sânge, există riscul de 1 la 165.000 de perfuzii să se transmită virusul C. Ultimele cercetări au arătat că virusul trăieşte nu numai în celula hepatică, ci şi în celule periferice " - a spus specialistul.
Pornind de la aceste realităţi şi de la Declaraţia Parlamentului European din 29 martie 2007, asociaţiile profesionale medicale cu specializare în hepatologie consideră că este necesar să se implice în realizarea unei campanii de comunicare, educare şi prevenţie a hepatitei C, a afirmat preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului (ARSF), Prof. Dr. Mihai Voiculescu. ”Încercăm, cu această acţiune, să înlăturăm temerile oamenilor de a se prezenta la medic şi vrem să scoatem în evidenţă pericolele la care se expune populaţia în lipsa unei cunoaşteri adecvate a căilor majore de transmitere a virusului hepatitei C - transfuzii, sex neprotejat, tatuaje, piercing, folosirea de mai multe persoane a aceleiaşi seringi, manichiura şi pedichiura efectuate cu ustensile nesterile”, a subliniat Prof. Dr. Voiculescu.
Campania care se va desfăşura în intervalul 18 aprilie-31 decembrie, prima campanie integrată pe această temă la nivel naţional, îşi propune să-i informeze pe români despre căile de transmitere, modalităţile de diagnosticare, precum şi despre factorii de risc şi evoluţia bolii.
Pentru accesul larg al populaţiei la informaţii despre hepatita C, campania cuprinde tipărirea şi distribuirea de materiale informative în spitale,cabinete medicale şi universităţi, precum şi înfiinţarea unei linii telefonice gratuite (0800 883 000), care furnizează informaţii despre locurile în care se pot face testări şi diagnostic complete. Prof. dr. Mihai Voiculescu a menţionat că un test costă aproximativ 50 de lei. ARSF va dona Institutului Fundeni 10.000 lei pentru testarea pacienţilor. /Rompres/