SANO-HEP a constituit un comitet ştiinţific format din personalităţi recunoscute la nivel naţional şi internaţional, printre care se numără şi Prof. Dr. Irinel Popescu şi Prof. Dr. Mircea Diculescu de la Institutul Clinic Fundeni- Bucureşti, Prof. Dr. Oliviu Pascu de la Clinica Medicală III – Cluj Napoca, profesori şi specialişti în domeniu din importante clinici universitare şi unităţi medicale specializate. În acest moment, SANO-HEP are filiale în mai multe judeţe ale ţării:
Asociaţia SANO-HEP România este membru fondator al ELPA –European Liver Patients Association – înfiinţată ca o recunoaştere a amplorii şi gravităţii hepatitelor de tip B şi C. La evenimentul de lansare ELPA, care a avut loc în luna aprilie la Paris, ţara noastră a fost reprezentată de SANO-HEP, care a jucat un rol activ în înfiinţarea asociaţiei europene, deţinând astfel poziţia de membru în comitetul director ELPA.
Adunarea generală a ELPA şi-a propus să stabilească o strategie de combatere a bolilor hepatice de tip viral, a căror amploare a crescut într-un ritm alarmant în ultimii ani. Conform estimărilor ELPA, la nivel european, dintr-un total de 450 milioane de locuitori, 27 de milioane de oameni sunt infectaţi sau purtători ai virusurilor hepatitice de tip B sau C.
”Conform statisticilor SANO-HEP şi ELPA, în România prevalenţa hepatitelor de tip B şi C este de aproximativ 10%. Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa şi reprezintă un semnal de alarmă extrem de grav la adresa sănătăţii publice. Cifrele arată că în România sunt mai mulţi purtători de viruşi hepatitici de tip B sau C decât bolnavi de SIDA. Ne propunem să generăm o reacţie atât în rândul publicului român cât şi în rândul autorităţilor din sistem, pentru ca această situaţie să se schimbe” a declarat domnul Gheorghe Ionescu, preşedintele asociaţiei SANO-HEP România.
În acest sens, în perioada 27-28 mai, SANO-HEP va organiza la Braşov al doilea Congres European al Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, având ca temă de dezbatere “Afecţiunile hepatice - o provocare globală”. Evenimentul va reuni medici specialişti şi autorităţi din sistemul sanitar românesc, pacienţi cu hepatită B şi C din România şi membrii ai asociaţilor naţionale din ţări membre ale UE. La congresul de la Poiana Braşov şi-au anunţat prezenţa delegaţii ale pacienţilor din Belgia, Germania, Spania, Portugalia, Polonia, Elveţia, Regatul Unit al Marii Britanii, Croaţia şi Egipt.
(F. Hoffmann – La Roche România)
