Multiple studii au dezvăluit asocierea unor probleme serioase cu niveluri anormale de alfa-feto-proteină sau gonadotropină corionică umană în săptămâna 16-18 de sarcină, cu o imagistică Doppler anormală a arterei uterine în săptămânile 18-23 şi cu o formă sau structură anormală a placentei, au subliniat investigatorii.
Pentru a stabili măsura în care cei trei parametrii pot identifica defectele placentare, echipa de cercetare a identificat 212 paciente considerate a fi cu risc crescut, care au fost tratate în clinica lor în 2000-2004. La 40 dintre acestea s-a descris o morfologie placentară anormală, la 57 au fost evidenţiate modificări Doppler ale arterei uterine, iar 41 au avut rezultate serologice anormale. Din întregul lot 125 de femei au avut rezultate normale la toate testările. Comparativ cu pacientele cu unul sau mai multe rezultate anormale, gravidele cu teste normale au avut un OR de 0,1-0,2 pentru preeclampsie, sindrom HELLP(hemoliză, creşterea enzimelor hepatice, trombocitopenie), naştere prematură-sub 34 de săptămâni- sau feţi cu greutate mai mică decât cea corespunzătoare vărstei gestaţionale. În grupul pacientelor cu două sau trei teste anormale, la fiecare patru paciente trei au prezentat restricţie severă a creşterii sau moartea intrauterină a fătului.
În concluzie un profil al funcţiei placentare poate ajuta încă într-o fază timpurie la detectarea gravidelor care vor necesita îngrijiri săptămânale, tratament antihipertensiv selectiv sau tratament cu corticosteroizi în vederea optimizării stării de sănătate a fătului chiar înainte ca acesta să se nască. Pe de altă parte gravidele cu un profil placentar normal pot fi reasigurate că cel mai probabil nu vor dezvolta complicaţii severe în timpul sarcinii, a subliniat Dr. Toal.
Am J Obstet Gynecol 2007;196.
Sursa: www.labinfo.ro