Mai mult decât atât, dr. Shiha Zhao de la Fuwai Hospital din Beijing şi colegii săi notează în articolul lor că închiderea defectului la adult este mai riscant decât la copil. Astfel, a declarat dr. Zhao pentru Reuters Health, „chirurgii cardiovasculari trebuie deseori să decidă despre închiderea unui DAP asociat cu hipertensiune arterială pulmonară severă la pacienţi adulţi”.
Pentru a investiga posibilitatea tratamentului intervenţional prin implantarea unor dispozitive expandabile care realizează o ocluzie a ductului arterial, medicii au aplicat metoda la 29 de pacienţi cu vârsta medie de 31 ani.
Procedura a eşuat la 9 pacienţi, predominant din cauza creşterii presiunii arteriale pulmonare sau din cauza agravării simptomatologiei după o închidere de probă.
Pe de altă parte, s-a obţinut o ocluzie reuşită la 20 de bolnavi. La aceşti pacienţi presiunea arterială pulmonară a scăzut de la 78 mmHg la 41 mmHg. În plus, saturaţia oxigenului din circulaţia sistemică a crescut peste 95%.
Mai mult decât atât, de-a lungul urmăririi de 6 luni s-a înregistrat o creştere considerabilă a dimensiunilor atriului şi ventricului stâng, precum şi ale arterei pulmonare.
Închiderea DAP prin cateterism poate să inverseze hipertensiunea arterială pulmonară severă „şi să corecteze defectul hemodinamic”.
Această abordare „va reprezenta tratamentul curativ al DAP la unii pacienţi, în timp ce alţii se vor deteriora hemodinamic după procedură şi vor deceda datorită coexistenţei hipertensiunii pulmonare ireversibile”, a afirmat dr. Rigby de la Royal Brompton Hospital, London. Provocarea este dată de „identificarea mult mai precisă a pacienţilor care pot să beneficieze de la înhiderea DAP”, a concluzionat medicul.
Heart 2007;93:514-518.