Multe terapii ţintesc tocmai celula hepatică stelată în scopul de a o elimina, însă studiul nostru a descoperit că activitatea a acestor celule ar putea fi chiar protectoare-a afirmat Akassoglou.
Atunci când injuria hepatică este de natură cronică, celulele de la nivelul ficatului încep să producă colagen şi alte proteine ce determină fibroză. Echipa profesorului Akassoglou a cercetat suprafaţa celulară pentru a descoperi modul în care celulele reacţioneză la depozitele de fibrină şi de proteine. Pe modelele de şoarece cu depozite excesive de fibrină cercetătorii au descoperit că semnalizarea p75NTR duce la promovarea activării celulelor stelate care la rândul lor vor stimula proliferarea a noi celule hepatice care să înlocuiască celulele deteriorate. Efectul p75NTR în stadiile mai avansate ale activării celulelor stelate rămâne să fie determinat ulterior.
“Am fost intrigaţi de expresia crescută a p75NTR după o injurie hepatică şi am emis ipoteza că p75NTR ar putea regla progresia afecţiunii hepatice” a afirmat Akassoglou. Identificând p75NTR ca fiind ligandul molecular specific între celula stelată şi regenerarea hepatică, s-ar putea dezvolta noi ţinte terapeutice având ca scop promovarea regenerării celulelor din cadrul afecţiunilor hepatice cornice.
Studiul de faţă sugerează importanţa susţinerii p75 şi activarea timpurie a celulelor stelate în cazul transplantului hepatic în care regenerarea ficatului reprezintă un pas critic.