Ideea hematiilor universale s-a născut de ceva vreme iar fezabilitatea acestui proiect a fost demonstrată în trialuri clinice. De exemplu cercetătorii americani au reuşit acum 25 de ani să folosească o enzimă din bobul de cafea pentru a îndepărta antigenul B de pe suprafaţa globulelor roşii, însă procesul s-a dovedit impracticabil. Echipa de cercetători condusă de profesorul Henrik Clausen de la universitatea din Copenhaga a reuşit să găsească o sursă mai abundentă de glicozidază: o bacterie.
Procesul enzimatic duce la îndepărtarea cu succes a antigenelor A şi B de pe celulele roşii, procesul descris de oamenii de ştiinţă danezi promiţând o reuşită în producerea unor hematii universale. În etapa următoare va urma efectuare unui trial clinic care să testeze siguranţa şi eficacitatea metodei.
"Bacterial glycosidases for the production of universal red blood cells."
Qiyong P Liu, Gerlind Sulzenbacher, Huaiping Yuan, Eric P Bennett, Greg Pietz, Kristen Saunders, Jean Spence, Edward Nudelman, Steven B Levery, Thayer White, John M Neveu, William S Lane, Yves Bourne, Martin L Olsson, Bernard Henrissat & Henrik Clausen.
Nature Biotechnology, 1 April 2007