“Cercetătorii recoltează şi brevetează resursele genetice ale Pacificului de Sud culegând şi punând stăpânire peste aproape tot ce întâlnesc în cale” afirmă Aroha Mead, lector al Victoria University, Wellington, Noua Zeelandă şi coautor al cărţii Pacific Genes and Life Patents, lansată de universitate la 20 martie.
Absenţa reglementărilor şi naivitatea localnicilor în ceea ce priveşte ultimele tehnologii aplicate în genetică au făcut din această regiune o ţintă majoră a “vânătorilor comerciali” de gene, a adăugat lectorul. Genele reprezintă cheia resurselor bioeconomice iar izolarea şi diversitatea celor din Pacificul de Sud i-a făcut în mod particular atractivi pentru cercetători.
Pentru cei din Pacificul de Sud o picătură de sânge păstrează spiritul chiar şi după ce a fost recoltată în scopuri
Într-una dintre primele ofense a fost implicat şi guvernul SUA care a arhivat ADN-ul din celulele recoltatate de la tribul Hagahai din Papua Noua Guinee şi din insula Solomon la începutul anilor ’90 fără ca indivizii, comunităţile sau guvernele lor să fie informate. Astăzi celule T provenite de la tribul Hagahai pot fi achiziţionate de la American Type Culture Collection pentru 216 dolari.
Conform cărţii chiar şi în situaţia în care un individ şi-ar fi dat acordul, materialul genetic donat de acesta ar reflecta întreaga încărcătură genetică a familiei extinse din care persoana face parte, astfel încât este necesară inclusiv permisiunea acestora.
Insula Cook aproape că a devenit în 2002 primul loc din lume în care s-ar fi făcut primul transplant de celule de porc la om (xenotransplant), ca tratament al diabetului zaharat tip 2. În insulele Pacificului de Sud este întâlnită o rată crescută a diabetului zaharat tip 2, unii cercetători susţinând că transplantul de celule pancreatice de la porc la diabetici ar oferi o cale de vindecare. În urma protestelor tribale şi a comunităţii
În 2002 în Noua Zeelandă s-au făcut experimente care implicau tehnici de inginerie genetică şi “dotarea” vacilor de lapte cu celule umane.
Se pare că nu toţi sunt de acord că există o limită impusă de etică şi nu de procedee tehnologice. Dar oare vom afla vreodată ce se face în laboratoarele cu uşile bine ferecate de coduri secrete de acces?