De aceea, viceministrul Piecha vrea ca salariile pe care le primesc astăzi rezidenţii să nu reprezinte o remuneraţie obişnuită pentru munca depusă, ci un împrumut.
Dacă după specializare va dori să plece, foarte bine, dar împrumutul trebuie restituit. Creditul va fi anulat dacă medicul va lucra în cadrul serviciului medical polonez atâta timp, cât a durat specializarea, adică cinci ani. Aş vrea să introduc aceste împrumuturi cât mai repede, în 2008, a declarat Piecha.
Aceste declaraţii suscită rezistenţă din partea mediului, spune dr. Ryszard Golañski din Consiliul Superior al Medicilor. O asemenea rezolvare ar încălca legislaţia UE şi constituţia. Mai rău este că introducerea unor taxe de studiu i-ar descuraja pe tinerii medici să-şi continue formarea. Mai devreme sau mai târziu ar provoca o dramă în spitale, din care ar lipsi numeroşi specialişti – de pildă anestezişti.
Cei mai supăraţi sunt medicii aflaţi la început de carieră. Încă o dată funcţionarii fac totul pentru a ne descuraja să lucrăm în ţară, spune Grzegorz Napiórkowski pe portalul electronic al tinerilor medici. Puţini dintre noi îşi iau obligaţii pe mai mult de zece ani. Mă tem că ministrul va obţine un efect contrar celui avut în vedere, deoarece fiecare informaţie de acest tip face ca noi persoane din rândul nostru să decidă să plece din ţară. (Rompres)