În studiul lor, care va fi publicat în numărul din 27 martie al revistei Circulation, dr. Sabatine şi colegii au măsurat nivelul de CRP de înaltă sensibilitate (hs-CRP) la 3771 de pacienţi cu BC stabilă incluşi în trialul PEACE, un studiu randomizat şi placebo-controlat cu trandolapril, un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (IECA).
Pacienţii au fost urmăriţi pe o perioadă medie de 4,8 ani. Rezultatele au demonstrat, că după ajustările în funcţie de caracteristicile şi tratamentele de la începutul studiului, un nivel al hs-CRP de peste 1 mg/L a fost asociat cu un risc semnificativ mai mare al decesului cardiovascular, al infarctului miocardic (IM) sau al atacului vascular cerebral (AVC) faţă de nivelurile de sub această valoare.
Mai mult decât atât, valoarea crescută a hs-CRP s-a dovedit a fi un predictor independent al dezvoltării insuficienţei cardiace sau al diabetului zaharat, dar nu poate să identifice pacienţii care ar beneficia în mod particular de tratamentul cu IECA.
Dr. Sabatine a subliniat că în cele mai multe studii care au urmărit nivelurile proteinei C reactive şi riscul cardiovascular viitor, acesta nu a fost evident până la atingerea pragului de 3 mg/L sau peste această valoare a CRP. El a explicat că studiul lor, în care au fost incluşi aproape 4000 de pacienţi, la care s-au înregistrat aproape 400 de evenimente cardiovasculare majore, probabil are rezultate mai exacte faţă de celelalte trialuri realizate până acum, cu putere statistică mai mică. „Procesele fiziopatologice în care CRP este implicată nu s-au schimbat; doar studiile precedente nu au putut demonstra existenţa riscului crescut la acest nivel”, a declarat medicul. Cu observaţia că US Centers for Disease Control and the American Heart Association recomandă în prezent categorizarea pacienţilor prin folosirea nivelurilor CRP predefinite de <1, 1-3 şi >3 mg/L în grupuri cu risc scăzut, mediu şi înalt, dr. Sabatine a menţionat că studiul lor sugerează redefinirea acestor categorii, prin includerea celor cu risc mediu în grupul celor cu risc înalt. „Aceste limite stabilite de CDC/AHA nu sunt lipsite de raţiune, dar cel mai de dorit ar fi ca nivelul CRP să nu atingă 1 mg/L”, a declarat cercetătorul pentru Heartwire.
Dr. Sabatine notează că tratamentul bolnavilor nu se va schimba din cauza acestor informaţii în prezent, astfel fiecare pacient ar trebui tratat cu statine, indiferent de nivelul de CRP, şi nu s-a găsit interdependenţă între efectul IECA şi nivelul proteinei C reactive. „Momentan nu este justificată măsurarea CRP de rutină, dar un nivel mai crescut al proteinei prezice un risc absolut mai mare, stabilind astfel grupul de pacienţi care ar avea beneficii relative mai mari de la diferitele intervenţii terapeutice. În acelaşi timp, studiul subliniază importanţa inflamaţiei în BC şi sugerează că în cazul în care va apare o posibilitate terapeutică antiinflamatoare, aceasta ar trebui să aibă ca ţintă pacienţii cu nivel CRP crescut.”
Sabatine MS, Morrow DA, Jablonski KA, et al. Prognostic significance of the Centers for Disease Control/American Heart Association high-sensitivity C-reactive protein cut points for cardiovascular and other outcomes in patients with stable coronary artery disease. Circulation 2007; 115:1528-1536.