Scopul studiului a fost compararea IDR la PPD cu QFT-GIT, şi T-SPOT.TB la contacţii nevaccinaţi BCG.
Odată cu evidenţierea faptului că o angajată a unui supermarket din Olanda a infectat contacţii cu care era cea mai apropiată, cercetătorii au efectuat investigaţii la peste 20.000 de clienţi ai magazinului care au făcut cumpărături în supermarket în ultimele 10 luni. Dr. Ailko Bossink de la Department of Pulmonology at Diakonessenhuis Utrecht împreună cu colaboratorii săi a recrutat 785 de clienţi care nu beneficiaseră în trecut de vaccinare BCG. “La cei 785 de participanţi rezultatele IDR au fost corelate cu vârsta, pe când rezultatele IFN γ au fost corelate cu timpul cumulat de shopping” a subliniat Dr. Bossink. Cercetătorii au notat că răspunsul positiv la IDR a reflectat o hipersensibilitate întârziată datorată unei infectări vechi cu M. tuberculosis, infectare produsă înainte ca vânzătoarea de la supermarket să devină contagioasă. Dintre cei 759 de cazuri cu testele IFN valide, 80%(n=608) au avut rezultate negative la ambele testări, 72 au fost pozitivi la ambele testări iar 79 au avut rezultate discordante. Per total concordanţa între cele două testări a fost de 89,6%.
Cu toate că cele două noi teste sunt considerate a avea specificitate mai mare decât IDR la PPD şi indică o mai bună corelaţie cu expunerea la M. tuberculosis încă nu a fost demonstrat dacă ele oferă sau nu o bază destul de solidă pentru deciziile terapeutice. Încă nu a fost stabilit riscul de a dezvolta TBC în cazul pozitivării testelor, cu toate că testul IFN γ a fost pozitiv la un număr semnificativ de pacienţi expuşi recent la infecţie.
Întrebarea cheie este dacă cele două noi teste sunt mai bune în prezicerea dezvoltării bolii, astfel încât să fie identificate persoanele care ar beneficia cel mai mult de tratamentul tuberculozei latente.