„S-a injectat etanol în prostată pe cale transuretrală, cu ajutorul unui ac curb de cistoscopie. Participanţii au fost randomizaţi la administrarea uneia dintre cele trei doze: 15%, 25% sau 40% din volumul prostatei apreciat cu ajutorul ecografiei transrectale”, relatează cercetătorii. Durata medie a procedurii a fost de 25 de minute.
Majoritatea pacienţilor (98%) au fost capabili să urineze după îndepărtarea sondei Foley la 3 sau mai multe zile după procedură.
Efectele adverse cele mai frecvente au fost reprezentate de hematurie (41,8%), simptome urinare iritative (39,2%), durere/discomfort (27,8%), retenţie (21,5%) şi incontinenţă urinară (13,9%), dar aceste complicaţii au dispărut în mod tipic în primele 4 săptămâni după procedură.
Examinarea cistoscopică la o lună după TEAP nu a evidenţiat nici un semn de necroză la nivelul peretelui vezical.
În urma ablaţiei transuretrale s-a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a tuturor simptomelor, a volumului rezidual, a peak flow rate-ului şi a volumului prostatei, relatează medicii. Ameliorarea a fost deja prezentă în prima lună postoperator la majoritatea bolnavilor, a fost mai accentuată la 3 luni şi s-a menţinut la controlul de la 6 luni.
Îmbunătăţirea clinică a fost independentă de doza aplicată şi de volumul prostatei, au notat cercetătorii.
„TEAP este o metodă minim invazivă promiţătoare pentru tratamentul HBP”, au concluzionat autorii. „Rezultatele precoce ale trialului suportă eficacitatea potenţială a procedurii la bărbaţi care suferă de HBP simptomatică.”
„Folosirea TEAP pe scară largă ar putea să reprezinte o opţiune mai ieftină şi totuşi sigură şi eficientă pentru ţările din lumea a treia cu posibilităţi financiare mai restrânse, dar nu trebuie să fie ignorată nici de comunitatea urologică academică din vest”, a scris într-un editorial dr. J. Curtis Nickel de la Queen's University din Kingston (Ontario, Canada).
J Urol 2007;177:1030-1035.