Dr. Joe Lex de la Temple University School of Medicine din Philadelphia (Pennsylvania, SUA), specialist în medicina de urgenţă, a prezentat o descriere generală despre câteva produse noi apărute anul trecut – inclusiv despre cele două medicamente inovative menţionate mai sus, Exubera şi Gardasil. Primul este un preparat nou foarte uşor de aplicat, dar cu efecte necunoscute pe termen lung, iar al doilea prezintă implicaţii politice controversate în ciuda eficienţei dovedite.
„Exubera este într-adevăr o noutate impresionantă – o insulină cu administrare pe cale inhalatorie”, a explicat dr Lex. „Poate să provoace hipoglicemie? – Absolut”, a mai adăugat medicul. În timp ce administrarea inhlatorie înlătură folosirea injecţiilor, marea problemă a preparatului este reprezentat de faptul că nimeni nu cunoaşte efectele lui pe termen lung.
„Este greu de crezut că inhalarea zilnică a unui hormon anabolic nu va duce la apariţia pneumoconiozei”, a declarat dr. Lex, recomandând medicilor să aştepte cu prescripţia medicamentului până la publicarea rezultatelor studiilor de faza 4.
În legătură cu vaccinul anti-HPV, aprobat de Food and Drug Administration în cursul anului trecut, dr. Lex a subliniat că „nu există nici un dubiu că acest preparat este eficient în prevenţia cacerului de col uterin”.
Rata neoplaziei cervicale intraepiteliale asociate cu HPV a fost zero la un număr de peste 5000 de femei examinate. În mod ideal vaccinul ar trebui administrat înaintea primului contact sexual, sub forma de trei injecţii consecutive.
„Există 32 de milioane de persoane care ar necesita această vaccinare numai în Statele Unite. Compania Merck – producătorul vaccinului – poate să câştige 11,5 miliarde de dolari din această singură imunizare”, a declarat dr. Lex. Totuşi, se pare că vor apărea câteva obstacole politice. „Există o opunere din partea conducătorilor religioşi”, argumentând că vaccinarea tinerelor i-ar permite începerea activităţii sexuale, a explicat medicul.
„Da, sunt studii în curs de derulare şi la bărbaţi”, a declarat dr. Lex, „dar acestea nu urmăresc scăderea numărului de purtători sau a transmiterii virusului la femei”. Aceste trialuri sunt efectuate la „homosexuali, pentru a investiga dacă vaccinul poate să reducă incidenţa cancerului rectal, o boală frecventă în populaţia gay”, a explicat el.
„După părerea mea vaccinul anti-HPV ar trebui trecut pe lista vaccinărilor de rutină administrate fetelor în perioada copilăriei”, a declarat pentru Medscape dr. Michael Peters, un participant la simpozion. Dr. Peter este directorul medical al centrului de sănătate de studenţi din Lake Forest Hospital din Illinois. „Când vom avea la dispoziţie mai multe dovezi despre beneficiile vaccinării la băieţi, administrarea ar trebui efectuată şi în cazul lor”, a mai adăugat el. În opinia lui „reducerea cea mai mare a incidenţei cancerului cervical şi vaginal/vulvar ar putea fi obţinută prin imunizarea ambelor sexe”.
AAEM 13th Annual Scientific Assembly: Plenary Session Lecture. Presented March 13, 2007.