Pentru a investiga această relaţie, cercetătorii au examinat datele obţinute de la 31304 de bărbaţi şi 33293 de femei care au participat la studii mai mari şi au avut măsurată şi glicemia. În totalitate, s-a înregistrat apariţia unei boli maligne la 2478 de pacienţi.
Riscul total al cancerului la femei a crescut împreună cu creşterea glicemiei plasmatice. Riscul relativ al pacienetelor cu valorile a jeun cele mai mari, comparativ cu cele cu glicemia cea mai mică a fost de 1,26. După încărcare cu glucoză, acest risc a fost 1,31. După ajustarea datelor în funcţie de diferiţi factori de eroare, riscul relativ la femei a crescut la 1,75 şi respectiv la 1,63.
În totalitate, nu s-au observat asocieri semnificative între riscul total de cancer şi valorile glicemiei la bărbaţi.
Totuşi, atât la bărbaţi cât şi la femei, valorile crescute ale glicemiei a jeun au prezentat o asociere semnificativă cu creşterea riscului de cancer pancreatic, de endometru, de tract urinar şi de melanom malign. Aceste legături au fost independente de indicele de masă corporală, care „a prezentat o corelaţie foarte modestă cu nivelul glucozei”, relatează cercetătorii.
Rezultatele reprezintă „dovezi suplimentare ale asocierii dintre metabolismul glucidic anormal şi cancer”.
Totodată, rezultatele „au un impact evident asupra regimului de viaţă, deoarece factorii care cauzează creşterea glicemiei sunt bine cunoscuţi”, a explicat dr. Stattin pentru Reuters Health. Prin evitarea consumului excesiv de grăsime şi a altor factori de risc alimentari, şi prin practicarea regulată a exerciţiilor fizice, „putem scădea riscul cardiovascular, al diabetului, dar şi al cancerului”, a concluzionat cercetătorul.
Diabetes Care 2007;30:561-567.