„Mulţi specialişti în nutriţie, inclusiv noi, am subestimat dietele bazate pe un nivel scăzut de carbohidraţi sau am fost foarte sceptici în privinţa lor. Se pare, însă, că ele sunt o alternativă viabilă pentru cei care vor să slăbească”, a declarat şeful echipei de cercetători, Christopher Gardner,
Programele nutriţionale la care au fost supuse participantele la studiu au fost Atkins (care prevede cel mai scăzut nivel de carbohidraţi), Zone (bazat pe o raţie de 40-30-30 a carbohidraţilor, proteinelor şi grăsimilor), LEARN (Lifestyle, Exercise, Attitudes, Relationships and Nutrition – care urmează indicaţiile guvernului american pentru un regim cu grăsimi puţine, dar mulţi carbohidraţi) şi Ornish (bazat pe un nivel crescut de carbohidraţi şi aproape zero grăsimi).
La studiu, care s-a desfăşurat pe parcursul a 10 luni, au participat 311 femei.
Cele care au urmat dieta Atkins au pierdut, în medie, 4,7 kilograme, comparativ cu 2,5 kg în cazul LEARN, 2,1 kg pentru Ornish şi 1,6 kg pentru Zone.
Femeile din grupul Atkins au înregistrat şi cele mai semnificative îmbunătăţiri din punctul de vedere al sănătăţii, mai ales în privinţa colesterolului şi a tensiunii arteriale. (Rompres)