Cunoscând aceste trasee, responsabilii mondiali din domeniul sănătăţii vor putea controla mai bine propagarea virusului, a subliniat Walter Fitch, unul dintre autorii studiului apărut în ultimul număr al The Proceedings of the National Academy of Sciences.
Lucrările cercetătorilor de la Irwine reprezintă prima analiză sistematică a rutelor de migrare a virusului şi a evoluţiei sale.
"Răspândindu-se pe vaste zone geografice (...) virusul măreşte probabilitatea de a suferi o mutaţie într-o formă care să-i permită să se transmită între oameni", a indicat dr. Robert Wallace, principalul autor al acestui studiu.
Autorităţile medicale mondiale estimează că o astfel de mutaţie, care este doar o chestiune de timp în opinia lor, ar provoca o pandemie mondială.
Potrivit Organizaţiei mondiale a sănătăţii (OMS), 275 de persoane au fost contaminate până în prezent cu virusul H5N1 în 12 ţări de la apariţia virusului în Asia de Sud-Est la sfârşitul lui 2003, iar 167 de persoane au decedat din această cauză. (AFP, Rompres)