"Nu e posibil ca după doi ani sistemul informatic să nu fie implementat. Ajung la concluzia că nu s-a dorit implementarea. Prin intermediul acestui sistem puteam avea o evidenţă exactă a sumelor cheltuite pe bolnav, spital, farmacie", a declarat primul-ministru. El a adăugat că a fost informat, în cadrul şedinţei de la CNAS, că implementarea sistemului informatic a început încă din anul 2000.
ªeful Executivului a reamintit faptul că bugetul alocat sănătăţii în acest an este cel mai mare din 1990, dar rezultatele înregistrate nu sunt pe măsura aşteptărilor. "În 2007, vom avea un buget record absolut după 1990. Atingem 4,12% din PIB buget alocat sănătăţii".
Primul-ministru le-a solicitat membrilor CA al CNAS să îşi îndeplinească cu rigurozitate a obligaţiile şi să pună în centrul preocupărilor cetăţeanul. El a reamintit că Ministerul Sănătăţii stabileşte politicile şi strategiile în domeniu, dar modul în care se cheltuiesc banii şi problema medicamentelor ţin de CNAS.
"Am cerut să îşi îndeplinească cu rigurozitate obligaţiile. Avem de-a face cu un sistem în care multă lume suferă - 22 milioane de cetăţeni, iar un segment îngust de persoane - furnizorii de echipamente şi medicamente - profită. Nu putem avea permanent 22 milioane de nemulţumiţi pentru că nu avem bani de medicamente", a afirmat premierul.
ªeful Executivului a anunţat că în termen foarte scurt va fi demarat un audit al activităţii CNAS, care să ofere soluţii pentru o mai bună funcţionare a acesteia, dar şi a caselor judeţene.
Premierul a explicat că motivele pentru care a decis înlocuirea fostului şef al CNAS, Cristian Vlădescu au fost de ordin profesional şi nu politic.
În ceea ce priveşte problema licitaţiilor de medicamente, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că acestea vor fi reluate. "Nu s-au mai făcut licitaţii din anul 2003. Nu cred că este firesc ca această situaţie să se perpetueze", a precizat premierul Tăriceanu.
ªeful Executivului a arătat că sumele economisite în urma licitaţiilor pot fi direcţionate în alte zone, unde există necesităţi. "Þinând cont că marea pondere a medicamentelor, din punct de vedere cantitativ este pe generice, trebuie ca măcar pe această zonă să se facă nişte economii. Banii rezultaţi îi putem folosi pe alte zone unde avem necesităţi", a declarat primul-ministru.
O altă temă discutată în cadrul întâlnirii a fost emiterea cardurilor de sănătate în sistemul naţional şi cel european. "Este o mare întârziere în această chestiune. Am discutat despre urgentarea procedurilor vizând emiterea sau eliberarea acestor carduri de sănătate", a spus premierul Tăriceanu.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că între Ministerul Sănătăţii Publice şi CNAS trebuie să existe o bună colaborare, care să contribuie la identificarea şi rezolvarea problemelor din sistem.
"Ministrul şi Casa sunt două instituţii care au responsabilităţi extrem de importante. Am cerut preşedintelui Casei să acorde toată atenţia relaţiei cu ministerul şi cu ministrul, pentru că numai o bună colaborare ne va putea duce la identificarea problemelor şi găsirea soluţiilor, în sprijinul oamenilor care au nevoie de servicii de sănătate", a declarat şeful Executivului.
"România a devenit ţară europeană şi oamenii au pretenţii mai mari. Este firesc să fie aşa. Nu putem să găsim tot timpul scuze, să invocăm motive. Trebuie să găsim soluţii pentru acestea şi am speranţa ca noua conducere împreună cu ministrul să poată face faţă aşteptărilor noastre şi ale cetăţenilor", a mai spus premierul Tăriceanu. (Rompres)