“Am crescut patogeni ca MRSA, E-coli şi Salmonella în concentraţii scăzute de ulei extras din arborele de ceai. Aceste concentraţii nu sunt suficiente pentru a omorâ bacteriile, dar pot influenţa mecanismele lor de apărare. Din păcate aceste mecanisme de apărare au ca efect secundar creşterea rezistenţei la antibiotice şi implicit dezvoltarea unor infecţii mai greu de tratat” au afirmat dr. Ann McMahon şi profesor David McDowell, membrii ai grupului de cercetare.
Arborele de ceai este o plantă din familia Melaleuca, nativ din Australia. Numele său nu are nici o legătură cu cel al arbustului de ceai (Camelia Thea). Aborigenii australieni folosesc de sute de ani frunzele de Tee Tree pentru tratarea rănilor infectate si pentru diverse probleme ale pielii. Tee Tree a fost adus in Europa în jurul anului 1927, când însuşirile sale antiseptice au fost rapid recunoscute. Uleiul eteric extras din frunzele sale este folosit în nenumărate produse cosmetice ca şampoane, loţiuni de corp, măşti purificatoare, săpunuri, etc. fără a exista o legislaţie care să oblige producătorii să declare concetraţia de ulei din produse. Aceasta creşte riscul folosirii de către populaţie a unei concentraţii mai mici de ulei care nu va avea efect bactericid ci doar va creşte rezistenţa germenilor la antibiotice. Esenţa studiului este că uleiul extras din arborele de ceai nu ar trebui folosit în concentraţii mai mici de 4%, pentru a putea fi siguri că bacteria este ucisă, nu doar supusă unui factor de stress. În caz contrar tot ceea ce se face este o înarmare a bacteriilor împotriva tratamentelor cu antibiotice au subliniat cercetătorii in dezvăluirile făcute în Journal of Antimicrobial Chemotherapy.
Sursa: www.labinfo.ro