„Dacă se ajunge acolo şi se poate îndepărta fizic trombusul, fluxul sanguin se va restabili, iar edemele şi durerea se vor ameliora. Calitatea vieţii pacientului va fi îmbunătăţit în mod dramatic, în timp ce tehnica previne şi apariţia sindromul posttrombotic.”
Dr. Garcia, de la Christiana Care Health System din Wilmington (Delaware, SUA) şi colegii săi au evaluat siguranţa şi eficacitatea terapiei cu AngioJet Rheolytic Thrombectomy System combinată cu infuzia de agenţi trombolitici la pacienţi cu TVP.
Analiza lor retrospectivă a inclus 102 de pacienţi cu TVP masivă diagnosticată în perioada 1999 – 2006. O îndepărtare a cheagului de sânge a fost efectuată în proporţii de 50%-100% la 81% dintre pacienţi.
În cursul aplicării metodei, radiologul intervenţionist a introdus cateterul şi aparatul sub ghidaj imagistic în vena profundă, avansând ulterior chiar în interiorul cheagului.
„Prin injectarea unor jeturi de soluţie salină plus tPA cu velocităţi şi volume mari, dispozitivul mărunţeşte cheagul, permiţând astfel pătrunderea medicamentului în profunzimea trombusului”, a explicat dr. Garcia. Conform descrierii lui, sistemul lucrează pe baza combinării efectelor de „explozie şi amestecare”, adică soluţia injectată cu presiune ridicată crează un fel aspirare negativă în interiorul cateterului, ceea ce îndepărtează rămăşiţele cheagului.
Cercetătorii au îmbunătăţit sistemul original prin folosirea unui cateter direcţional angulat, care permite „apoziţia de la o perete la alta, astfel am spiralat înapoi cu cateter, am îndepărtat o parte mai mare a cheagului, în special porţiunea aderentă de peretele venos”.