Dr. Rahul Seth de la University of Rochester din New York, împreună cu o echipă internaţională, a studiat evoluţia clinică a acestei entităţi clinice la 391 de femei de-a lungul perioadei lor fertile.
Faţă de perioada înaintea concepţiei, primele 9 luni din perioada postpartum au fost asociate cu o creştere de 2,7 ori a riscului de probleme cardiace şi cu o creştere de 4,1 ori a riscului de evenimente ameninţătoare de viaţă.
„După această perioadă tranzitorie, riscul a scăzut la valoarea iniţială”, notează cercetătorii.
Conform autorilor, perioada gestaţiei a fost asociată cu o reducere a riscului evenimentelor cardiace (hazard ratio 0,28).
Analiza genetică efectuată la 153 dintre paciente a evidenţiat că şansa evenimentelor cardiace a fost mult mai mare la femeile cu genotip LQT2 decât la cele cu genotip LQT1 sau LQT3.
În cursul celor 9 luni postpartum, riscul problemelor cardiace a scăzut în mod semnificativ la femeile care au primit tratament cu betablocante (hazard ratio 0,34), notează cercetătorii.
Echipa doctorului Seth recomandă administrarea betablocantelor la femeile cu sindrom QT prelungit, rezultatele lor confirmând beneficiile acestei terapii mai ales în primele 9 luni ale perioadei postpartum, şi predominant la femeile cu genotip LQT2.
J Am Coll Cardiol 2007;49:1092-1098.