Acest studiu a fost realizat pe un grup de 35 adulţi supraponderali dar sănătoşi (16 bărbaţi şi 19 femei) şi a durat 6 luni. Doisprezece dintre aceştia au fost supuşi numai unui riguros regim alimentar şi au reuşit să reducă acumularea de calorii în organism cu 25%. Alţi doisprezece au fost supuşi unui program combinat de dietă şi exerciţii fizice. În cazul acestui grup s-a înregistrat o reducere cu 12,5% a numărului de calorii acumulate dar şi o îmbunătăţire a tonusului şi a formei fizice. Ceilalţi 11 subiecţi au constituit eşantionul martor, ei nefiind supuşi nici regimului alimentar şi nici exerciţiilor fizice.
Oamenii de ştiinţă au remarcat că grupul supus programului strict alimentar a înregistrat pierderi în greutate similare cu cele ale grupului ce a făcut şi exerciţii fizice în afară de dietă. Astfel subiecţii din cele două grupuri au pierdut aproximativ 10% din masa corporală, 24% din masa de grăsime şi 27% din masa de grăsime abdominală viscerală - stratul de grăsime depus adânc în organism şi responsabil de creşterea riscului afecţiunilor sistemului circulator.
Astfel, atât timp cât scopul este pierderea în greutate, atât regimul alimentar cât şi exerciţiile fizice ajută. Totuşi, aşa cum subliniază cercetătorii americani, practica regulată a exerciţiilor fizice poate duce la o îmbunătăţire a formei fizice aerobe şi poate diminua riscul apariţiilor unor boli de inimă, a diferitelor forme de diabet şi a anumitor tipuri de cancer. (Rompres)