Studiul a fost realizat pe un eşantion de 662 de persoane adulte care au suferit şocuri emoţionale puternice. Rezultatele au fost comparate cu datele culese de la un eşantion martor de 526 de persoane.
Victimele unor şocuri puternice care fumează pot manifesta simptome severe de anxietate cu o probabilitate de două ori mai mare decât cele care nu fumează. De asemenea, ele manifestă simptome de ostilitate excesivă aproape de două ori mai mari decât persoane nefumătoare, prezentând şi un risc de aproape trei ori mai mare de manifestare a stresului posttraumatic.
Deşi fumatul nu s-a dovedit a fi un factor de risc pentru sănătatea psihică în cazul grupului martor de 526 de persoane, în cazul celor 662 de oameni care au trecut prin şocuri emoţionale puternice s-a dovedit că fumatul creşte de patru ori riscul dereglărilor psihice grave legate de anxietate.
În cazul în care aceste rezultate vor fi confirmate şi de alte studii, victimele unor şocuri emoţionale puternice ar putea reduce din riscul apariţiei simptomelor unor dereglări psihice severe dacă renunţă la fumat, a concluzionat Dr. Van der Velden. (Rompres)