Antibiotice, medicamente împotriva tuberculozei sau SIDA şi chiar vaccinuri împotriva meningitei au fost falsificate.
Estimările privind decesele survenite în urma consumului de medicamente contrafăcute este de ordinul zecilor de mii, ajungând la 200.000 sau chiar mai mult. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că o cincime din aproximativ un milion de cazuri de persoane care mor anual din cauza malariei ar putea fi prevenite dacă medicamentele administrate ar fi originale şi administrate corect.
”Impactul asupra vieţii oamenilor în spatele acestor cifre este devastator”, a declarat Howard Zucker, şeful departamentului OMS privind tehnologia sănătăţii şi a produselor farmaceutice.
Pe plan international, unul dintre medicamentele adesea cotrafăcute este Artemisinin, unul dintre cele mai mari miracole în vindecarea malariei, a declarat doctorul Pauil Newton din cadrul Centrului pentru Medicină Tropicală din Universitatea Oxford - Vientiane, Laos. Echipa sa de cercetători, care a descoperit că mai mult de jumătate dintre medicamentele împotriva malariei cumpărate din Asia de Sud-Est sunt contrafăcute, a descoperit că 12 falsuri vândute sub numele de Artesunate erau fabricate de către compania Guilin Pharma din China.
O instituţie de caritate din Myanmar a cumpărat 100.000 de tablete şi a descoperit că acestea nu aveau niciun efect.
”Aceste pastile nu sunt produse de cineva în bucătărie”, a declarat Newton. ”Sunt fabricate la scară industrială”.
China este sursa majorităţii medicamentelor contrafăcute de pe piaţa mondială, a precizat el.
Luna aceasta, guvernul chinez a anunţat că investighează cazul fostului şef al Administraţiei Medicamentelor şi Alimentelor din China, care este acuzat că ar fi luat mită pentru a aproba medicamente. Directorul acestei instituţii, Zheng Xiaoyu, a ocupat această funcţie de la crearea ei în 1998 şi până în 2005, când a fost concediat în urma mai multor scandaluri în care medicamente şi formule pentru copii, pe care agenţia sa le-a aprobat, au ucis zeci de chinezi, inclusiv copii.
”Problema este pur şi simplu atât de vastă, încât nici o măsură de aplicare a legii nu o poate stopa”, a declarat David Fernyhough, expert în contrafaceri la biroul Hill & Associates din Hong Kong, o companie de management al riscului, angajată de companiile occidentale pentru a pune capăt contrafacerii medicamentelor.
Reţelele de distribuţie, susţine acesta, ”oglindesc fostele reţele de heroină”, cu destinaţia spre distribuitorii tailandezi, şi finanţarea şi spălarea banilor aranjată la Hong Kong. Amenzile sunt mai puţin aspre decât în cazul heroinei.
Daniel Chow, profesor de drept în cadrul Universităţii de Stat din Ohio şi expert în produsele contrafăcute chinezeşti, crede că autorităţile chineze ar urmări companiile care contrafac medicamente ”fără milă” pentru uciderea unor cetăţeni chinezi, dar sunt mai indulgenţi în ceea ce priveşte medicamentele pentru export.
”Cei care se ocupă cu contrafacerea nu sunt proşti”, a declarat acesta. ”Ei nu îşi doresc ca cineva să le bată la uşă în miez de noapte şi să îi aresteze, aşa că ei fac medicamentele pentru vânzare în afara ţării”.
Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington a declarat că ”nu ştie” dacă majoritatea contrafacerilor din lume provin din China, dar arestarea lui Zheng demonstrează că în China încep să se ia măsuri. El a precizat că falsificatorii vor primi aceeaşi pedeapsă indiferent de cine este vorba.
Multe dintre pastilele de Artesunate contrafăcute, descoperite de echipa lui Newton, păreau originale la prima vedere - dar mult mai nocive decât s-ar fi aşteptat investigatorii. În afară de faptul că pastilele arătau ca cele originale, iar ambalajul era corespunzător, investigatorii au descoperit 12 versiuni ale hologramei subţiri, adăugate pentru a preveni falsificarea acestora.
În unul dintre cazuri, chiar şi logo-ul secret ”X-52”, vizibil numai cu ajutorul ultravioletelor, era prezent, chiar dacă într-un loc greşit.
Dar cel mai înfricoşător aspect a apărut în momentul în care pastilele au fost testate. Unele dintre acestea conţineau praf de cretă foarte dăunător, amidon sau făină. Dar ultimul, susţine acesta, conţinea droguri care să îi inducă pacientului impresia că pilulele au efect.
Unele pilule conţineau acetaminophen, care poate scădea iniţial febra provocată de malarie, dar nu ucide paraziţii. Unele pilule conţineau chloroquine, o substanţă veche şi aproape fără niciun efect împotriva malariei. O altă pastilă conţinea sulfonamide, care în cazul pacienţilor alergici, provoacă moartea. Iar altele aveau un conţinut redus de artemisinin - dar nu suficient pentru a vindeca, însă suficient pentru a produce o senzaţie pozitivă falsă la testul Fast Red pentru produsul original.
Toate acestea nu puteau păcăli un laborator, a subliniat Newton. Acestea ar putea alimenta paraziţii resistenţi la medicamente, astfel că în cazul în care pacienţii erau suficient de norocoşi şi obţineau după aceea tratamentul autentic, exista riscul ca ei să dezvolte o formă incurabilă şi ar fi decedat oricum.
Această formă rezistentă a bolii s-ar fi putut transmite de la om la om prin înţepătura de ţânţar şi, în final, medicamentul s-ar fi dovedit a fi ineficient, la fel cum s-a întâmplat în cazul Chloroquine şi Fansidar, două medicamente care erau administrate anterior în tratamentul malariei.
Problema privind medicamentele împotriva malariei este din ce în ce mai gravă în Asia şi continuă să se agraveze şi în Africa. În luna septembrie a anului trecut, autorităţile nigeriene au descoperit medicamente împotriva malariei şi pentru reglarea tensiunii sângelui, în valoare de 25.000 de dolari, într-un transport ce venea din China.
Tentaţia pentru cei care contrafac medicamente este posibil să crească deoarece banii pentru lupta împotriva malariei sunt donaţi ţărilor din lumea a treia. Proiectul ''Iniţiativa împotriva Malariei'' al preşedintelui american George W. Bush, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, nu prevede cumpărarea directă a medicamentelor de la companii farmaceutice occidentale cum ar fi Novartis, a declarat doctorul Trenton Ruebush, consilier al acestei iniţiative.
Prin contrast, Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei oferă bani direct ţărilor sărace pentru a-şi cumpăra propriile medicamente şi trimit auditori care să le verifice. Dar 80 la sută dintre ţările lumii, estimează experţii în farmacologie, duc lipsă de agenţiii capabile să detecteze medicamentele contrafăcute sofisticate. (Rompres)