Cercetătorul principal în acest studiu, prof. Charles Coombes, de la Colegiul Imperial din Londra, a explicat: "Exemestanul administrat după doi-trei ani de terapie cu tamoxifen reduce riscul de deces cu un procent adiţional de 15-17% la femeile cu cancer mamar responsiv hormonal, subtip de cancer care apare la circa 80-85% dintre toate cazurile întâlnite la femeile în postmenopauză. De vreme ce tamoxifen reduce riscul de deces cu 31%, secvenţializând tratamentul am dovedit că beneficiul este de aproape 50% în a reduce riscul de deces, comparativ cu femeile care nu urmează un tratament hormonal", a spus profesorul.
Studiul întăreşte recomandările ghidului NICE (National Institute of Clinical Excellence) cu privire la terapia hormonală în tratamentul adjuvant al cancerului mamar precoce cu receptori estrogeni pozitivi. Exemestan este singura opţiune terapeutică recomandată de NICE ca alternativă terapeutică a strategiei de secvenţializare după un tratament iniţial de doi-trei ani cu tamoxifen.
Incidenţa cancerului mamar în România este de 7.300 de cazuri anual. Exemestan se administrează numai femeilor în postmenopauză, cu receptori estrogeni pozitivi, subtip de cancer ce apare la 2/3 din cazuri. Tamoxifenul blochează efectul estrogenilor la nivelul celulelor canceroase, în timp ce exemestan inhibă producţia de estrogeni din corpul uman, stopând în acest fel aportul cu estrogeni al celulelor canceroase.
Profesorul Charles Coombes, director al Laboratoarelor de Cercetare pentru Cancer din Marea Britanie şi şef al Departamentului de Oncologie al Colegiului Imperial din Londra, a mai declarat: "Tamoxifen a salvat deja multe vieţi ale pacientelor cu cancer mamar. Ultimele noastre cercetări au arătat că putem face mai mult tratând femeile la început cu tamoxifen, iar apoi cu exemestan".
"Este prima dată când un tratament hormonal a demostrat că reduce rata de decese mai mult decât tamoxifenul în monoterapie, la circa 1.300 de decese pe an. În plus, secvenţializând medicamentele se evită efectele secundare pe termen lung provocate de tamoxifen, cum ar fi cancerul endometrial şi tromboza venoasă profundă", a mai spus specialistul. (Rompres)