În acest sens, Consiliul Naţional a decis implicarea Colegiului Farmaciştilor din România în demersurile anunţate de C.N.A.S. şi Ministerul Sănătăţii pentru eliminarea plafoanelor.
Astfel, Colegiul Farmaciştilor din România va solicita autorităţilor semnarea unui memorandum care să includă un calendar concret de activităţi pentru atingerea acestui obiectiv.
De asemenea, Consiliul Naţional a cerut reprezentanţilor conducerii Colegiului să susţină ca, până la eliminarea plafoanelor din farmacii, să fie modificat de urgenţă sistemul de alocare a fondurilor, prin eliminarea criteriului istoric de alocare, în favoarea celui axat exclusiv pe adresabilitatea către farmacie.
În opinia reprezentanţilor farmaciştilor în cadrul sistemului cu plafoane, alocarea pe criteriul adresabilităţii se apropie cel mai mult de nevoile populaţiei şi răspunde cel mai bine unui principiu esenţial pe care trebuie să îl urmeze asigurările de sănătate: banii urmează pacientul.
Consiliul Naţional a mai decis să ia o poziţie oficială, pe care să o transmită tuturor autorităţilor publice, faţă de atitudinea constantă de denigrare a Colegiului şi a reprezentanţilor acestuia, de către Casa Naţională şi casele judeţene de asigurări de sănătate şi faţă de măsurile represive şi de intimidare, prin controale şi acţiuni abuzive pe care unele dintre acestea înţeleg să le ia faţă de membri ai colegiului farmaciştilor.
Colegiul Farmaciştilor din România va continua să facă toate demersurile pentru reformarea sistemului farmaceutic, aflat în mare cumpănă din pricina decapitalizării farmaciilor şi a proastei gestionări a fondului de medicamente. (Rompres)