În studiul publicat în numărul din 10 februarie al revistei Journal of Clinical Oncology au fost incluşi 447 de pacienţi cu NSCLC în stadiu incipient. De-a lungul perioadei medii de urmărire de 72 de luni, au fost înregistrate 161 de recurenţe şi 234 de decese.
Probabilitatea decesului a fost cu 26% mai mică la acei 25% a pacienţilor care au avut cel mai înalt nivel de 25(OH)D (minim 21.6 ng/mL) faţă de bolnavii la care acest nivel a fost sub 10.2 ng/mL. Conform analizelor statistice, o reducere semnificativă a mortalităţii (55%) a fost prezentă numai la pacienţii aflaţi în stadiul IB-IIB al bolii, nu şi la cei aflaţi în stadiul IA (p = 0.002).
Nivelurile de 25(OH)D crescute au fost asociate şi cu îmbunătăţirea suprevieţuirii fără recurenţă la pacienţii aflaţi în stadiul IB-IIB, cu toate că această ameliorare nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.
Nivelul crescut de 25(OH)D în combinaţie cu administrarea vitaminei în doze mari a redus riscul decesului cu 36% faţă de un nivel scăzut plus administrarea dozelor mari (p = 0.06).
„Acesta este primul studiu care a demonstrat că nivelul de 25(OH)D circulant combinat cu efectul administrării vitaminei D este asociat cu îmbunătăţirea supravieţuirii pacienţilor cu NSCLC aflat în stadiu precoce, ceea ce sugerează importanţa vitaminei D în prognosticul cancerului pulmonar”, a concluzionat echipa doctorului Zhou. „Rezultatele trebuie confirmate de alte studii independente şi de trialuri clinice randomizate.”
J Clin Oncol 2007;25:479-485.