În 2007, un medic primar are, în medie, un plafon de 800 de lei, iar tratamentul unui edentat total (două proteze) costă 1203,30 de lei. Astfel, suma alocată acestuia este insuficientă pentru acoperirea tratamentelor stomatologice realizate într-o lună, susţin reprezentanţii CMDR. Ei spun că nici pentru copii nu se pot acoperi tratamentele, deşi Ministerul Sănătăţii Publice a atenţionat că procentul decontat de CNAS trebuie să fie de 100%.
CMDR cere revizuirea întregii metodologii de aplicare a contractului cadru şi normelor de aplicare, precum şi a bugetului acordat stomatologiei.
În replică, directorul general al CNAS, dr. Vasile Cepoi, a declarat, pentru Rompres, că la fundamentarea bugetului CMDR nu a făcut niciun demers.
”Nu există o strategie în ceea ce priveşte asistenţa stomatologică în România, prin care să se stabilească problemele fundamentale şi priorităţile, pe baza căreia să se facă fundamentarea bugetară”, a spus dr.Cepoi.
El a menţionat că o astfel de strategie este absolut necesară.
În ceea ce priveşte fondurile alocate stomatologiei pentru acest an, directorul general al CNAS a menţionat că acestea sunt cu 5-10 procente mai mari, comparativ cu anul trecut. El a precizat că a fost luat în calcul numărul stomatologilor aflaţi, anul trecut, în relaţie contractuală cu Casa.
”Nimeni nu a atenţionat că numărul stomatologilor care vor fi în relaţie contractuală cu CNAS va creşte”, a explicat dr.Cepoi, arătând că, în 2007, numărul lor s-a majorat, în unele judeţe, cu 30-40%.
”Contractul cu CNAS a fost făcut pentru un buget de 12 milioane de lei, care acum se dovedeşte insuficient”, a subliniat, în context, Vasile Cepoi.
În opinia directorului CNAS, CMDR trebuia să semnalizeze din timp acest lucru. El a adăugat că rezolvarea problemelor nu ţine de CNAS, ci de cei care fac politicile de sănătate.
”Soluţia este să se facă o strategie pentru fundamentare bugetară împreună cu MSP şi la o rectificare bugetară să se încerce obţinerea de fonduri”, a conchis dr.Cepoi. (Rompres)