Pentru a găsi predictorii noninvazivi ai acestor infecţii, dr. Hitti şi colegii ei au condus o analiză sistematică a proteomului din secreţia vaginală prin examinarea probelor obţinute de la o cohortă observaţională prospectivă în care au fost incluse 284 de femei aflate în travaliu înaintea termenului, în săptămânile 20-34 ale gestaţiei. Infecţia intraamniotică a fost definită ca şi existenţa unei culturi pozitive din lichidul amniotic, a unui nivel de interleukină-6 peste 2000 pg/ml în lichidul amniotic sau a ambelor. A fost considerată prematură naşterea înaintea săptămânii a 34.-a.
Dintre gravidele participante, 153 (54%) au născut înaintea săptămânii a 34-a şi 56 (37%) au avut infecţie intraamniotică. Cercetătorii nu au găsit dieferenţe semnificative legate de factorii demografici sau reproductivi ai femeilor participante.
Analiza proteomului din secreţia vaginală a decelat 154 de tipuri de proteine. Dintre aceştia, 16 au fost prezente într-un nivel semnificativ mai mare în cazul naşterii premature complicate cu infecţie intraamniotică (p < 0,05). Conform analizelor statistice mai sofisticate, 8 proteine s-au dovedit a fi predicotri semnificativi (p < 0,05). Între acetsea se numără 5 imunoregulatori (calgranulina, L-plastina, lizozimul, lactoferina, şi elastaza leucocitară) şi trei proteine de fază acută (glicoproteina acidă alfa-1, profilina şi matrix metaloproteaza-9). De asemenea a avut o valoare predictivă o proteină a lichidului amniotic prezentă în concentraţii mari (insulin-like growth factor binding protein).
„Opinia curentă este că factorii inflamatorii din vagin şi colul uterin promovează naşterea prematură”, a explicat într-un interviu pentru Medscape dr. James McManaman, profesor de obstetrică şi ginecologie la University of Colorado Health Sciences Center din Denver. „Cercetătorii studiază aceşti factori moleculari potenţiali într-un mod sistematic, existând posibilitatea identificării mecanismelor moleculare care sunt predictorii naşterii premature. Dacă prezenţa acestora s-ar putea confirma cu ajutorul testelor noninvazive, am putea identifica metode terapeutice care pot fi administrate la timp.”
SMFM 27th Annual Meeting: Abstract 12. Presented February 8, 2007.