Dr. Kalay şi colegii lui de la Universitatea Erciyes din Kayseri, Turcia au evaluat structura şi funcţia cardiacă la 20 de pacienţi cu intoxicaţie cu monoxid de carbon.
Markerii cardiaci au fost crescuţi în 6 cazuri şi normali la ceilalţi 14 dintre ei. Douăsprezece pacienţi au avut o fracţie de ejecţie a ventriculului stâng (LVEF) peste 45%, iar 8 sub această valoare.
„Am demonstrat că anomaliile uşoare şi moderate ale structurii şi funcţiei cardiace pot fi prezente la pacienţii cu intoxiacţie cu monoxid de carbon”, a precizat dr. Kalay. „În asemenea cazuri, poate să apară atât alterarea funcţiei sistolice cât şi a celei diastolice, precum şi leziuni miocardice – la pacenţi fără boli cardiace în antecedente. Cei mai importanţi factori ai leziunii/disfuncţiei miocardice sunt nivelul carboxihemoglobinei şi durata expunerii la CO.”
Mai precis, efectele cardiovasculare ale intoxicaţiei cu CO sunt mult mai semnificative şi mai grave când nivelul carboxihemoglobinei din sânge depăşeşte 30%-40%.
„Pentru a trata aceşti pacienţi, am folosit oxigen în concentraţie de 100% timp de 24 de ore”, a continuat dr. Kalay. Cu această terapie disfuncţia cardiacă s-a ameliorat în cursul primei zile. Numai la un singur pacient internat cu o valoare scăzută a fracţiei de ejecţie s-a meţinut alterarea acestui parametru după 24 de ore şi după 1 săptămână.
În mod asemănător, tulburările contractilităţii segmentare prezente la 6 pacienţi în momentul spitalizării s-au ameliorat treptat în cursul primelor 24 de ore, respectiv în prima săptămână.
„În ciuda arterelor coronare normale, disfuncţia miocardică poate să apară la pacienţii intoxicaţi cu monoxid de carbon. De obicei aceste tulburări dispar în primele 24 de ore”, au concluzionat cercetătorii.
Am J Cardiol 2007;99:322-324.